Op vraag van het Art Research Team (ART) van de Federale Politie heeft de provincie al de kerkfabrieken op haar grondgebied gewaarschuwd voor het stijgend aantal gevallen van kerkdiefstallen.

Hierbij gaat het niet alleen om het openbreken van offerblokken op zoek naar geld, maar ook en vooral om diefstallen van kunstobjecten. De provincie helpt de kerkfabrieken met het maken van een inventaris die van belang is bij het seinen van de gestolen kunstobjecten.
 
 
 
Inventariseren
In verschillende kerken zijn de voorbije weken kunstobjecten gestolen. De provincie Antwerpen begeleidt kerkfabrieken bij het beheer van cultureel erfgoed. Daarom roept het Antwerpse provinciebestuur de kerkfabrieken op om extra alert te zijn en de nodige maatregelen te nemen. Gedeputeerde voor cultuur Peter Bellens: “Kerken zijn in het bezit van waardevolle kunst en erfgoed en hebben dus een zeer belangrijk deel van het roerend cultureel erfgoed van onze gemeenschap onder hun hoede. Zij moeten daarvan een volledige en nauwkeurige inventaris met foto’s opstellen en bijhouden. Hier hebben de provincies een bijzondere rol te vervullen, niet om controle uit te oefenen maar om het behoud en beheer ervan in goede banen te leiden en het opstellen van de inventarissen te begeleiden.”
 
Naar aanleiding van recente diefstallen is het belang van goede, gedetailleerde inventarissen nog maar eens gebleken. Aan de hand van precieze informatie met foto’s zijn gestolen objecten, zoals bv. de zilveren reliekhouder uit de kerk van Zwijndrecht, nu al internationaal geseind.

Aangifte
De Federale Politie vraagt de kerkfabrieken uitdrukkelijk alert te zijn en het gevaar van kerkdiefstallen niet te onderschatten en daarom ook de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, zeker tijdens de openingsuren van de kerk.
Indien een kerk toch slachtoffer is van een diefstal, willen wij u aanraden zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie te doen, het document op de website van CRKC erfgoed (http://www.religieuserfgoed.be/site/791.html) in te vullen en te verzenden naar de federale politie:
 
Lucas Verhaegen
Federale Politie
DGJ / DJB / ART
Fritz Toussaintstraat 47
1050 Brussel
 
Koperdieven
In de marge hiervan wil de provincie al de erfgoedhouders waarschuwen voor een andere plaag die o.m. kerken treft. De laatste weken zijn ten minste vier kerken het slachtoffer geworden van koperdiefstal aan de buitenzijde van de kerk (regenpijpen, bliksemafleiders). Hiervoor is enkel aangifte bij de lokale politie noodzakelijk.