Sinds enkele jaren zet de provincie Antwerpen volop in op ‘inclusieve speelpleinen’. Toegankelijk voor iedereen. Kinderen met een handicap spelen er gewoon mee. Maar er is dringend nood aan een uitbreiding van die ‘inclusie’. Er komen immer steeds meer kinderen uit gezinnen die het financieel of sociaal moeilijk hebben. De provincie start daarom een proefproject om ook deze kinderen te bereiken en hen een leuke vakantie te bezorgen.

In 2010 startte de provincie met het proefproject “inclusieve speelpleinen”. Dat helpt speelpleinen om toegankelijker te worden voor kinderen met een mentale of fysieke beperking. De provincie begeleidt de speelpleinwerking 3 jaar lang gratis. Rond monitorenvorming, het speelsysteem, de communicatie met de ouders en het inschrijfsysteem. Intussen nemen al 16 speelpleinen deel aan het project.

Nieuwe doelgroep

Inga Verhaert, gedeputeerde voor jeugd: “We merken de laatste tijd dat er steeds meer nood is om “inclusie” breder open te trekken naar maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Heel wat speelpleinen zeggen zelf dat ze die doelgroep maar moeilijk kunnen bereiken. En dat terwijl de ouders van 270.000 kinderen in Vlaanderen zich geen gezinsvakantie kunnen veroorloven. Daarom starten we nu een proefproject op. In de toekomst moeten er overal in de provincie inclusieve speelpleinen zijn. Kinderen met een handicap kunnen er meespelen én ook maatschappelijk kwetsbare kinderen moeten de weg vinden.

De provincie Antwerpen werkt samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw en yieha! Vzw. Er is 47.000 euro voorzien voor het project.