U bent hier

Provincies Antwerpen en Noord-Brabant tekenen samenwerkingsovereenkomst voor zorginnovatie

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
29.10.2018 - 18.46u
Door: Mark Jaspers

De provincies Antwerpen en Noord-Brabant kampen met dezelfde demografische uitdaging: een snel toenemende vergrijzing voor de komende decennia. Zo zal een groot deel van de inwoners van beide provincies in 2035 ouder dan 65 jaar zijn. Vandaag tekenden zij in Turnhout een samenwerkingsovereenkomst om te onderstrepen dat ze gezamenlijk zo veel mogelijk kans willen geven aan zorginnovatie.

Dat is nodig om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg in de toekomst te waarborgen. Op verschillende manieren stimuleren beide provincies ondernemers, kennisinstellingen en zorgorganisaties om de krachten te bundelen en voor de brede zorgsector vernieuwende technologieën en methodieken te ontwikkelen, uit te testen en succesvol op de markt te brengen.

Antwerpen en Noord-Brabant vinden elkaar nu al in diverse samenwerkings-verbanden. Dat is veelal via Europese projecten en grensoverschrijdende proeftuinen, waar samen met de eindgebruikers nieuwe producten of diensten worden ontwikkeld, getest en in gebruik genomen.

"Daaruit hebben we onder andere geleerd dat de schaalgrootte heel belangrijk is om nieuwe toepassingen succesvol te implementeren," stelt de Antwerpse gedeputeerde voor Zorginnovatie Peter Bellens, "Dankzij deze samenwerking kunnen we dat garanderen. Op die manier kunnen we meer KMO's en MKB's overhalen om te investeren in zorginnovatie, ook wanneer zij nog niet in deze sector actief zijn."

Henri Swinkels, gedeputeerde voor Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant: "In ons bestuursakkoord staat dat we maatschappelijk moeten innoveren, samen dingen uitproberen, durven experimenteren en risico's nemen om daadwerkelijk doorbraken te realiseren. Als we dat samen doen, hebben we ook de schaalgrootte waarop dat kan, dus we zijn erg blij met deze samenwerking."

De Antwerpse en Noord-Brabantse gedeputeerden bespraken vandaag samen met hun provinciale experten en adviseurs de toekomstplannen. Zo is het de bedoeling om onder meer diverse proeftuinen/living labs nauwer te laten samenwerken, een gemeenschappelijk concept te ontwikkelen om nieuwe diensten en producten uit te testen en regionaal ontwikkelde innovaties bij de gebruikers te promoten.

Dit moet resulteren in concrete initiatieven als een uitleensysteem voor innovatieve producten, trainingen over het gebruik ervan, enzovoort. Volgend jaar zijn de eerste realisaties reeds zichtbaar op dit terrein.

imageMeer nieuws

100.000-en Chinese wolhandkrabben blijven Kleine Nete teisteren

100.000-en Chinese wolhandkrabben blijven Kleine Nete teisteren
Grobbendonk | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen | Westerlo 17.04.2019 - 15.01u

Intracto : 'Expertise in Salesforce, Adobe & Oracle breidt uit door overname Adagio'

Intracto : 'Expertise in Salesforce, Adobe & Oracle breidt uit door overname Adagio'
Herentals | Kempen regio | Vlaanderen 17.04.2019 - 14.48u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 17.04.2019 - 11.10u

Circustheater 'Circus Ronaldo' met Swing

Olen 17.04.2019 - 11.01u

Stefaan Sarens nieuwe voorzitter AZ Herentals

Stefaan Sarens nieuwe voorzitter AZ Herentals
Herentals | Kempen regio 17.04.2019 - 10.56u

Ongeval E313 in Geel - Weg na meer dan tien uur vrijgemaakt in Geel-Oost (2)

Ongeval E313 in Geel - Weg na meer dan tien uur vrijgemaakt in Geel-Oost (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Olen | Vlaanderen 16.04.2019 - 22.59u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto