U bent hier

Provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant werken samen aan grensoverschrijdende fietsostrades

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
07.06.2017 - 22.26u
Door: Mark Jaspers

De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant laten samen het beste traject bestuderen voor een fietsostrade Lier-Aarschot en werken ook samen rond het traject tussen Mechelen en Zemst op de fietsostrade Mechelen-Brussel.

"Provincies hebben al aangetoond dat ze rond fietsostrades een aanmoedigende en coördinerende functie kunnen vervullen in vergelijking met gemeenten en nu gaan we nog een niveau hoger door meerdere provincies grensoverschrijdend te laten werken", zegt Antwerpse gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA).

Antwerpen toonde zich in het verleden al een pionier in het ondersteunen of zelf realiseren van fietsostrades of fietssnelwegen. Momenteel is het grootste deel van de route Antwerpen-Essen klaar, eerder werd de fietsostrade Antwerpen-Mechelen al geopend en Antwerpen-Lier en Herentals-Balen zijn in volle ontwikkeling.

Voor Lier-Herentals is bovendien een studie besteld om het voorkeurstraject te bepalen - in principe langs de spoorlijn tussen beide steden en nu komen ook grensoverschrijdende trajecten in het vizier.

"Lier is een belangrijk knooppunt in ons fietsostradenetwerk", zegt Lemmens. "Op termijn moet je er via fietsostrades naar Antwerpen, Mechelen, Herentals en Aarschot geraken. We durven te zeggen dat we dankzij de fietsostrades een alternatief bieden voor de wagen."

Antwerpen en Vlaams-Brabant gaan ook het fietssnelwegenlogo en de horizontale en verticale bewegwijzering voor fietssnelwegen die alle vijf Vlaamse provincies delen, zo snel mogelijk uitrollen. In Antwerpen zullen Antwerpen-Essen (F14) en Antwerpen-Mechelen (F1) alvast onder handen genomen worden, net als de niet door de provincie zelf gerealiseerde fietsostrade langs het Albertkanaal. In Vlaams-Brabant komt de uniforme signalisatie nog dit jaar op het traject Leuven-Brussel (F3).

"De uitdaging is groot want Vlaams-Brabant telt nog veel minder woon-werkverkeer dat de fiets kiest in vergelijking met de rest van Vlaanderen", zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V). "Met fietssnelwegen die veilig, comfortabel en herkenbaar zijn, kunnen we grote stappen zetten." (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto