De buit is binnen. En dikverdiend. De topmatch dit jaar voor onze pupillen moest beslissen welke ploeg de rode lantaarn kreeg toebedeeld. Nog voor de match stonden onze pupillen met twee gelijkspellen een punt voor op Kontich, die dit jaar slechts één gelijkspel wisten binnen te halen. Dat was tegen HBBC, 50-50 in Kontich. Die match was een ware thriller en toonde aan dat onze jongens echt wel konden basketten, maar dat ze dit jaar eigenlijk wat te hoog zijn ingeschreven (en spelen met eigenlijk nog 3 benjamins in de ploeg!).

Maar zoals geschreven: de buit is binnen. Het bezoek van Kontich aan Herentals was een hoogdag voor onze jongens. Ze leefden de afgelopen week echt toe naar de wedstrijd, minder tactisch, maar met echt spelplezier. Er werd gedold op de training, maar met een doel. En dat doel moest vandaag binnengehaald worden. De eerste kwart begon onzeker, en Herentals was wat zenuwachtig. De druk was dan ook hoog. Kontich speelde een uitstekend en aanvallend spel en sloot het eerste kwart af met een 10-14-voorsprong. Op de tribune was het bibberen geblazen.

De peptalk van coach Johan was echter niet zonder gevolgen. In het tweede kwart scoorde Kontich slechts drie punten, en onze jongens 19. Zwaar inzetten op de verdediging en als een speer uitbreken in de aanval bleek zijn vruchten af te werpen. Ruststand: 29-17. Mooie voorsprong, maar lang niet voldoende om Kontich af te schrijven. Ze bewezen al in vroegere confrontaties om zeer veerkrachtig en doeltreffend te werk te kunnen gaan, en dat risico zat er vandaag ook in.

En Kontich bleef proberen, ook in het derde kwart. Maar coach Johan had het zien aankomen en had tijdens de rust zijn hele tactiek op zijn kop gezet. Geen blok meer voor de ring, maar hoog storen en druk zetten. Kontich kon zich maar moeilijk aanpassen aan deze scenariowijziging. De voorsprong slonk een beetje, maar dat had eerder met de wat slordige afwerking van Herentals te maken, dan met een offensief van Kontich. Het derde kwart eindigde zo zeer spannend op 39-25. Geen reden dus om al te euforisch te worden.

Het vierde kwart begon als een thriller. Kontich zette zich nog een laatste maal schrap om de overwinning binnen te halen. Herentals liet zich echter de kaas niet van de boterham eten. De blok ging terug op de verdediging en de aanval werd scherper. Halverwege dat laatste kwart zag Kontich de bui al hangen en verdween de heilige gloed in hun ogen. Onze jongens begonnen ook al stiekem naar het scorebord te kijken, maar werden door publiek en coach tot de orde geroepen. Aanvallen! Verdedigen! Tot op de laatste halve seconde stond de zaal in lichterlaaie en werden de pupillen naar de overwinning gejoeld. En toen ging de buzzer, met een mooie 55-33 op het scorebord. De eerste overwinning van onze jongens dit jaar. En een dikverdiende was het zeker.

De pupillen kregen van de ouders een meter frisdrank in de kleedkamer, en een van de dagen staat er pizza op het menu. Voor de gezonde hap zorgde coach Johan met zijn bananen, een traditie waar de jongens echt wel op verkikkerd zijn. Ondertussen vertrok Kontich naar huis, een fijne ploeg, met sportieve supporters en een goed spel. We hopen ze in de volgende jaren zeker nog tegen te komen en bedanken ze voor deze spannende match.

Pupillen HBBC: Lowie, Maarten, Martijn, Brandon, Jasper, Jan, Tobias, Senne en Kobe.

Coach: Johan

Verslag: Marva Coopmans/Nnieuws.be