U bent hier

PV-tarief voor zonnepanelen met zes maanden uitgesteld

Vlaanderen
24.10.2014 - 16.38u
Door: Hans Van Donderen
De invoering van een bijkomend tarief voor eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen, oorspronkelijk gepland op 1 januari, is met zes maanden uitgesteld. Dat heeft de Vlaamse energieregulator VREG vandaag gemeld. Hoeveel die extra vergoeding zal bedragen, is nog niet bekend. Dat zal de komende weken blijken, wanneer de energietarieven voor 2015 worden vastgelegd.

Volgens de VREG is het voor de leveranciers van elektriciteit niet haalbaar om tegen 1 januari hun klantenbeheer- en facturatiesystemen aan te passen. "Daarom is beslist het zogenoemde pv-tarief pas vanaf 1 juli in te voeren", zegt André Pictoel, de gedelegeerd bestuurder van de VREG.

Het tarief geldt voor alle "prosumenten (consumenten die ook energie produceren) met een terugdraaiende teller", wat in de praktijk voornamelijk gaat over eigenaars van zonnepanelen. Over de hoogte van het bedrag zou er in de tweede helft van november duidelijkheid moeten komen. De VREG zou dan de tariefvoorstellen van de netbeheerders moeten krijgen voor 2015.

Het zal de eerste keer zijn dat er "Vlaamse tarieven" zijn.

Of de totale factuur van de consumenten in Vlaanderen fors zal verschillen van wat ze momenteel betalen voor gas en elektriciteit, kon Pictoel niet zeggen. Hij benadrukte wel dat de VREG "rekening zal houden met de reële kosten die de netbeheerders maken", in tegenstelling tot vroeger, toen gemaakte kosten volgens hem vaak vooruitgeschoven werden.

De VREG stelde vorige week nog de netbeheerder Eandis in gebreke omdat het niet de gevraagde informatie had overgemaakt die de energieregulator moet toelaten nieuwe tarieven op te stellen. Dat is intussen wel gebeurd. "Gegeven de uitzonderlijke timing waarbinnen de gegevens werden opgevraagd en omdat we alsnog de noodzakelijke gegevens hebben ontvangen na de ingebrekestelling, hebben we beslist om de procedure stop te zetten en geen boete op te leggen", klinkt het.   Bron : DeRedactie.be

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto