Met Greet Daems als lijsttrekker en enige gezicht op de campagneaffiches bindt PVDA Geel de volgende weken de strijd om de Geelse kiezer aan. De partij hoopt toch zeker één zetel te halen, zodat Greet Daems naar eigen zeggen "de luis in de pels van het Geelse stadsbestuur" kan zijn. "Mensen vragen dan 'wat kan je nu met één zetel betekenen?'.

Maar in het parlement hebben we ook maar twee vertegenwoordigers, maar die maken wel kabaal voor tien. Wij willen ook de luis in de pels van het stadsbestuur zijn, want nu mag er toch nog te veel zonder veel kritiek passeren.

De slogan van onze campagne is niet voor niets 'schud ze wakker'."

PVDA kwam zes jaar geleden al een keer in Geel op, maar dat leverde geen zitje in de gemeenteraadsoppositie op. Dit keer presenteert de extreem-linkse partij een volledige lijst met 33 kandidaten, van wie de eerste tien namen nu bekend gemaakt zijn.

"Het is een goede mix van jong en minder jong, mannen en vrouwen, met mensen met een beperking, een migratieachtergrond en een voet in het verenigingsleven. Dat we ook nogal wat vakbondsvertegenwoordigers uit het bedrijfsleven tellen, bewijst dat we ons echt profileren als de partij van de kleine man", zegt lijsttrekker Greet Daems (38).

Op plaats 2 en 3 staan intussen bekende PVDA-gezichten: Bart De Greef en partijvoorzitter Maarten Frederickx. Ingrid Vertessen stond vier jaar geleden mee aan de wieg van 'Wij zijn de Geelse chaos beu' rond de toenmalige verkeerscirculatie.

Op 5 staat de van oorsprong Burkina Fask Adam Louguesita, op 6 ABVV-vakbondssecretaris Gaby Jaenen en op 7 de in muziek gedoopte Karel Alen. Sofie Mirra is ACV-vakbondsafgevaardigde bij DAF Trucks in Oevel, Aaron Vandenbussche studeert voor burgerlijk ingenieur en Mireille Govaerts is dankzij haar inzet in het 11.11.11-comité, de Fietersbond en vakbond BBTK een bekend figuur in Geel.

Voor het programma ging de partij eerder dit jaar te rade bij meer dan 700 Gelenaars. Uit hun wensen distilleerde de partij een verkiezingsprogramma, dat opgebouwd is rond zes hoofdthema's zoals mobiliteit, 'échte' inspraak en bestrijding van armoede. "Net zoals we ons programma hebben samengesteld met inbreng van de bevolking willen we ook het hele beleid in samenspraak met de Gelenaars voeren. Dat verstaan wij onder échte inspraak", zegt De Greef.