De vernietiging van het voordeel van de terugdraaiende teller voor gezinnen met zonnepanelen krijgt een staartje. De linkse oppositiepartij PVDA stuurt een officiële ingebrekestelling naar de Vlaamse regering, ondertekend door 10.000 gezinnen met zonnepanelen.

"De compensatieregeling die minister Demir heeft aangekondigd, is absoluut onvoldoende", zegt initiatiefnemer en Vlaams parlementslid Tom De Meester. "Dat Demir nu uitstelt tot 2025 is een eerste stap, maar onvoldoende. Iederéén moet de vrije keuze krijgen.

Daarnaast vragen wij een fair terugleveringstarief en de garantie dat de regering de factuur van dit politieke prutswerk niet doorstuurt naar de bevolking. Anders trekken we naar de rechter."

Na de vernietiging van het voordeel van de terugdraaiende teller door het Grondwettelijk Hof, kondigde de Vlaamse regering een compensatieregeling aan voor eigenaars van zonnepanelen.

"Heel wat gezinnen die onlangs zonnepanelen hebben geplaatst, hebben de rekening gemaakt en blijken er nog steeds bekocht van af te komen", zegt Tom De Meester, Vlaams parlementslid en energiespecialist van de PVDA. "Wij vinden dat de regering haar beloftes moet nakomen."

De Meester deed daarom een oproep om de Vlaamse regering officieel in gebreke te stellen. Die werd massaal gevolgd. "Meer dan 10.000 mensen hebben de ingebrekestelling mee ondertekend", zegt De Meester.

"Wij vragen een volledige compensatie voor de woordbreuk van de Vlaamse regering. Gezinnen hebben hun spaarcenten in zonnepanelen geïnvesteerd, soms zelfs geleend.

Er moet dus ook een politieke oplossing komen: de vrije keuze tussen een slimme digitale meter of een terugdraaiende analoge. Dat is perfect mogelijk en zorgt dat mensen zelf kunnen kiezen tussen de voordelen van een digitale meter of het rendement van de terugdraaiende teller."

De PVDA is dan ook niet overtuigd door het voorstel dat minister van Energie Zuhal Demir zondag deed. Zij wil het mogelijk maken dat gezinnen met zonnepanelen de plaatsing van een digitale meter tot 2025 kunnen uitstellen.

"Het uitstel tot 2025 is een eerste overwinning voor de gezinnen met zonnepanelen, maar hier stopt het niet", zegt De Meester. "Wij hebben een decreet ingediend dat mensen volledige keuzevrijheid geeft. Iedereen gelijk voor de wet: ook gezinnen die al een digitale meter hebben, moeten de kans krijgen om die terug te wisselen voor een analoog exemplaar.

Anders zijn zij dubbel de dupe. Bovendien had de regering de mensen 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller beloofd, niet 5 jaar. Wij gaan dus door."

"Bovendien vragen we een grondige herziening van de energiefactuur", gaat De Meester verder. "Die lijkt vandaag wel een tweede belastingbrief. Haal de groenestroomkosten en andere verdoken belastingen uit de energiefactuur. En voer een audit uit naar woekerwinsten op de grote zonneplantages van Fernand Huts en co."

Wanneer de Vlaamse regering niet ingaat op de eisen van de ondertekenaars, zal de PVDA naar de rechtbank stappen voor een volledige schadeloosstelling.