In de nacht van maandag op dinsdag werd het centrum van Herentals opgeschrikt door een reeks van brandstichtingen.  Om 00.39 uur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een brandje in een plantsoen aan een woning aan het Eilandje.

Nauwelijks een uur later, om 01.25 uur,  stond een afvalcontainer in brand op de Grote Markt in Herentals. Dat dit geen toeval was bleek uit de volgende oproep om 02.30 uur voor een brand van 2 vuilzakken in de Zandstraat Herentals. De politie startte onmiddellijk een zoekactie in de omgeving.

Om 03.37 kwam de volgende melding van brand van een afvalcontainer in het Hofkwartier tegen de etalage van de Christelijke mutualiteiten. De toegesnelde politieploeg trachtte het vuur te blussen met de brandblusser van hun voertuig doch de brandweer moest uiteindelijk de klus klaren.

Op hetzelfde moment zag de politie een rookpluim op de parking achteraan hotel Karmel aan de Grote Markt. De politie kon een vuilbak in lichterlaaie tussen de geparkeerde voertuigen tijdig wegtrekken.

Om 05.05 uur werd opnieuw een vuilbak in brand gestoken in de Zandstraat. Daarmee eindigde de reeks van brandstichtingen.   Buiten schade aan de vuilcontainers liepen twee gevels in de Zandstraat en de etalage aan het Hofkwartier brandschade op.

Even werden twee verdachten opgepakt doch die bleken er uiteindelijk niets mee te maken te hebben.

Lokale politie Neteland zette onmiddellijk alle zeilen bij om de verdachten op te sporen. Vijf teams werden uitgestuurd voor een uitgebreide buurtbevraging. De lokale recherche op hun beurt onderzoekt de feiten op zich.

Het BIN Z (buurtinformatienetwerk zelfstandigen),  waar een aantal handelszaken op aangesloten zijn, werd gealarmeerd.  Extra toezicht wordt gepland.  

De politie vermoedt dat het gaat over één of meerdere personen die zich te voet, per fiets of met de bromfiets verplaatsten.

Politie Neteland doet een oproep aan getuigen die rond de vermelde uren personen hebben gezien in de buurt van de brandhaarden. Deze getuigen kunnen zich melden op het gratis nummer 0800/94014 van lokale politie Neteland.