U bent hier

Queen of Soul Aretha Franklin overleden (76)

Internationaal
16.08.2018 - 16.15u
Door: Herman Gezelle

In Amerika is soullegende Aretha Franklin (76) overleden. Vanaf de jaren 60 werd ze bekend met nummers als "Respect" en "Think". Ze was een van de belangrijkste Amerikaanse zangeressen.

Als Franklin veertien is, wordt ze voor de eerste keer moeder van een zoontje. Clarence wordt genoemd naar zijn vader. Een jaar later krijgt ze opnieuw een zoon, van een andere vader, Edward. Haar grootmoeder voedt de jongens op omdat Franklin haar carrière aan het opbouwen is.

In 1960 trekt ze, met de steun van haar vader, naar New York. Haar demo komt tot bij John Hammond, die eerder al Billie Holiday heeft ontdekt. Hij zorgt ervoor dat Franklin een contract kan sluiten met Columbia Records. Haar eerste single "Today I sing the blues" wordt in 1960 gelanceerd en een jaar later komt haar debuutalbum "Aretha" uit.

In 1968 wint ze twee Grammy Awards voor "Respect". Het succes zet zich voort. Ook "Think", een feministisch nummer, scheert hoge toppen en scoort in verschillende hitlijsten. Franklin wordt de tweede zwarte beroemdheid, na Martin Luther King, die op de cover van Time-magazine staat. (VRTNWS - lees verder hier)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto