Tijdens de zitting van de Raad van State dinsdagochtend heeft schepen Pascal Van Nueten (N-VA) bijkomende vragen van de Raad van State beantwoord. Die Raad oordeelde vorige week dat er verder onderzoek naar de verkiezingsuitgaven van N-VA nodig is.

Hoewel de auditeur van de Raad van State midden mei adviseerde om de verkiezingen in Herentals geldig te verklaren en de klachten van Groen, sp.a, Open Vld-HNM en Herentals Anders tegen N-VA dus te verwerpen, oordeelde de Raad van State vorige week toch dat verder onderzoek noodzakelijk is alvorens een uitspraak te doen.

Vooral N-VA-schepen Pascal Van Nueten moest aan de tand gevoeld worden.

De indieners van de klacht vorderden het ongeldig verklaren van de verkiezingsuitslag. 'Schepen Van Nueten heeft zich op glad ijs begeven. Maar wat het SKS-eetfestijn betreft meen ik dat vooral de club wat heeft gekregen en niet de mensen die langskwamen...

Ik ben dan ook van mening dat de zaken niet van die aard zijn om de verkiezingen en de zetelverdeling te beïnvloeden. Ik vind dat het beroep verworpen moet worden en de verkiezingsuitslag behouden moet blijven.'

De voorzitter van de Raad van State beloofde zijn arrest volgende week vrijdag bekend te maken. N-VA lokaal maakt zich sterk dat de zaak dan definitief van de baan zal zijn.

In het andere geval is in Herentals een nieuwe stembusgang voor de gemeenteraad niet uitgesloten.

De Raad van State doet op donderdag 7 juni uitspraak.

Wordt verolgd.