De NMBS mag werknemers een tuchtstraf geven als ze deelnemen aan een wilde staking. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State.

De vakbond voelt zich geviseerd, de NMBS reageert tevreden en verwijst naar het sociaal akkoord.  Dat meldt GVA.

Op 10 januari had een leidinggevende van de seingevers in het station van Berchem het werk neergelegd, samen met 13 collega's. Ze wilden daarmee het aanslepende personeelstekort aankaarten. De actie duurde een half uur, maar had gevolgen voor 261 treinen.

De man kreeg een tuchtstraf van zijn werknemer, hij werd een maand geschorst. Maar hij pikte dat niet en stapte naar de arbeidsrechtbank in Antwerpen en naar de Raad van State. Hij argumenteerde onder meer dat hij stakingsrecht heeft en dat vertragingen daarbij geen rol mogen spelen. Maar hij kreeg dus ongelijk.

De voorbeeldfunctie van de man als leidinggevende heeft een rol gespeeld. En de Raad van State noemt het ook logisch dat de NMBS bij de tuchtstraf ook rekening houdt met de impact van de actie, de vertragingen dus.

In het sociaal akkoord dat de NMBS in 2008 afsloot met de werknemers, staan er maatregelen waarmee de NMBS wilde stakingen wil tegengaan, onder meer de tuchtstraf. Dat de Raad van State nu oordeelt dat dat rechtmatig is, heeft gevolgen voor het NMBS-personeel. Zij lopen nu immers veel meer risico op tuchtstraffen als ze deelnemen aan wilde stakingen.

"Belangrijk onderscheid tussen staking en werkonderbreking"

De NMBS reageert tevreden op de uitspraak van de Raad van State. "Nu is duidelijk dat er een belangrijk onderscheid is.

Een staking moet 10 dagen op voorhand aangekondigd worden, waardoor wij ook de reizigers kunnen informeren. Maar in andere gevallen gaat het om een werkonderbreking. En dan kunnen wij, zoals afgesproken met de vakbonden in het sociaal akkoord van 2008, tuchtmaatregelen nemen", zegt Leen Uytterhoeven van de spoorwegmaatschappij.

De onafhankelijke spoorbond is "verrast" door de uitspraak en voelt zich geviseerd. "Bij een spontane staking is het onze taak om die zo vlug mogelijk op te lossen. Dat hebben wij ook gedaan en na 25 minuten was iedereen opnieuw aan het werk", zegt Luc Pauwels.