U bent hier

Raad van State roept schepen Pascal Van Nueten (N-VA) op het matje

Herentals | Nationaal
21.05.2019 - 16.24u
Door: Herman Gezelle

In een kort arrest heeft de Raad van State beslist niet in te gaan op de vraag van N-VA Herentals om de Herentalse verkiezingen van 14 oktober geldig te verklaren.

De Raad heeft beslist dat er verder onderzoek noodzakelijk is, en dat N-VA lijstduwer Pascal Van Nueten en huidig schepen gehoord zal worden.

'Dit is een zeer belangrijke beslissing'

Groen Fractieleider Peter Verpoorten: 'Dit is een zeer belangrijke beslissing. Wij hebben op de zitting van de Raad van State vrijdag nog een keer alle klachten op een rij gezet, en gevraagd dat er verder onderzoek zou plaats vinden.

De vraag is immers niet of N-VA de kieswet heeft overtreden – daar is iedereen het eigenlijk over eens. De vraag is hoeveel overtredingen er zijn en of de verkiezingen nog eerlijk zijn te noemen.

Wij zijn dan ook heel blij dat de Raad van State ons op dit punt volgt, en zo snel beslist heeft de zaak verder te onderzoeken.

De burgers van Herentals verdienen immers alle duidelijkheid.'

SP.a, Herentals Anders, Open VLD HNM en Groen legden een dikke bundel bewijsstukken neer voor de Raad van State. De Raad van State stelde vast dat vooral Pascal Van Nueten een belangrijke rol speelde bij de feiten, en besliste dan ook om hem op de zitting aan de tand te voelen. Deze zitting zal plaatsvinden op 28.05.2019 om 10u.

De partij zou geschenken hebben uitgedeeld in de sperperiode, ze zou verboden giften hebben ontvangen of evenementen gesponsord hebben waar dat niet mocht. Bovendien heeft N-VA de verkiezingsuitgaven niet volledig aangegeven, klinkt het bij de oppositie.

Pascal Van Nueten baat tegelijkertijd een taverne Wolfstee uit, en zou zijn zaak gebruikt hebben om te ontsnappen aan de regels rond campagnefinanciering.

'De partij heeft geschenken uitgedeeld in de sperperiode, ze zou verboden giften hebben ontvangen of evenementen gesponsord hebben waar dat niet mocht. Bovendien heeft N-VA, en vooral Yoleen Van Camp, de verkiezingsuitgaven niet volledig aangegeven', klinkt het bij de oppositie.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft het bezwaar van de Herentalse oppositie begin januari verworpen, maar de partijen gingen daarna in beroep bij de Raad van State. Ze vragen dat de verkiezingen in Herentals ongeldig worden verklaard. De Raad neemt nog geen definitieve beslissing, maar wil de debatten wel heropenen.

Daarmee besliste de Raad van State ook het advies van de auditeur voorlopig niet te volgen. Zij had gesteld dat N-VA Herentals wel de kieswet had overtreden, maar dat de verkiezingen geldig konden worden verklaard.'

Ook andere dossiers rond o.a. Yoleen Van Camp (Kamerlid, schepen) krijgen verder onderzoek.

imageMeer nieuws

Storing slagbomen overwegen regio Herentals-Olen-Geel (UPDATE)

Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Olen 16.01.2021 - 10.34u

Basisschool Hallaar dicht door covid-uitbraak

Heist op den Berg 16.01.2021 - 08.45u

Pfizer moet productie in Puurs tijdelijk vertragen

Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 16.01.2021 - 08.22u

2e fase Wensbeeld Wechelderzande afgerond

Lille 15.01.2021 - 19.00u

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.01.2021 - 15.57u

Voka - KvK Mechelen-Kempen: “Gemiddeld omzetverlies daalt van 13 naar 9 procent”

Kempen regio | Provincie Antwerpen 15.01.2021 - 15.56u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto