De Raad van State heeft de milieuvergunning vernietigd van het slachthuis Sus Campiniae in Oevel. Dat meldt het bedrijf zelf. Minister van Omgeving Joke Schauvliege zal de milieuvergunning nu opnieuw moeten beoordelen en bijkomend motiveren.

Tegen de bouw van het varkensslachthuis, volgens de uitbaters het grootste van het land, was protest van de gemeente Westerlo en van buurtbewoners. Die vonden dat het bedrijf te dicht bij een kerkhof was gevestigd.

Ze trokken naar de Raad van State, die de milieuvergunning uit 2015 nu heeft vernietigd. Volgens het bedrijf gebeurde dat louter op basis van motiveringsredenen.

De bal ligt nu weer in het kamp van minister Schauvliege, benadrukken zowel de burgemeester van Westerlo als Sus Campiniae. "Ofwel komt die motivering er, ofwel valt de vergunning niet te motiveren en is er een groot probleem voor het slachthuis", zegt burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V).

Het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat de definitieve vergunning er komt.

"Ondertussen zal Sus Campiniae alles in het werk stellen om haar exploitatie aan Nijverheidsstraat verder te zetten met een minimale en aanvaardbare impact op de ruime omgeving", luidt het.

Concreet kan het slachthuis actief blijven zoals voorheen. "We vallen terug op de vergunning van de deputatie van de provincie Antwerpen", zegt Dirk Nelen van Sus Campiniae. (belga)