U bent hier

Raad voor Verkiezingsbetwistingen houdt beslissing klacht tegen Yoleen Van Camp in beraad (2)

Herentals
03.01.2019 - 18.01u
Door: Herman Gezelle

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen kwam vanmiddag voor de 1e keer samen in verband met de klacht tegen Yoleen Van Camp en N-VA Herentals.  'De Raad houdt haar beslissing nog in beraad', zegt Jonathan Versluys, griffier. 'Er komen nog verdere onderzoeksdaden vanuit de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Een beslissing laat nog op zich wachten, er is nog geen datum geprikt.' 

Het is zeer uitzonderlijk dat de Raad zich niet onmiddellijk na de zitting uitspreekt.

Volgens de verenigde oppositiepartijen Open VLD HNM, SP.a, Groen en Herentals-Anders - zonder Vlaams Belang - waren er duidelijk aanwijzingen dat Van Camp en N-VA ontoelaatbare financiering en campagnevoering gebruikt hebben, zowel binnen (na 1 juli), als buiten de sperperiode (voor 1 juli) (kieswet).

De drie rechters van het federale ­bestuurscollege hoorden gisteren in Brussel zowel de klagende als ver­werende partij, zonder dat er echte ­pleidooien gehouden konden worden.

Tegelijk had de Raad verscheidene ­betrokken getuigen opgeroepen. Het ging vooral om leveranciers en dienstverleners op wie N-VA bij de campagne een beroep had gedaan.

"Het ging in feite om een administratieve zitting, waarbij verslag werd ­gegeven van de huidige stand van zaken", zegt meester Mieke Denissen uit Herentals (geaccrediteerd cassatieadvocaat in strafzaken), die de zaak voor de 4 indienende partijen bepleitte. "Maar ik had wel de indruk dat de rechters aan de getuigen de juiste vragen stelden.

Alleen hadden sommigen hun oproepingsbrief pas gekregen op de dag voor Kerstmis, zonder veel informatie wat precies van hen werd verwacht. Zij hadden geen flauw idee wat ze er moesten ­komen doen."

Van de indienende partijen was enkel afscheidnemend burgemeester Jan Bertels (sp.a) persoonlijk aanwezig, al is hij zelf niet tussenbeide gekomen. "De rechters hadden duidelijk het ­dossier goed bestudeerd", zegt hij. "Onze enige bedoeling is geweest dat onze klacht ernstig wordt beoordeeld en we leggen ons neer bij de uitspraak. Willen wij dat de verkiezingen ­opnieuw worden gehouden? Nee, dat hebben we nooit gevorderd.'

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen is een onafhankelijk Vlaams administratief rechtscollege dat de bezwaren behandelt die tegen een lokale verkiezing worden ingebracht. 

'Installatievergadering gemeenteraad pas na 25 januari'

'De stad moet alle termijnen respecteren', zegt algemeen directeur Dirk Soentjens. 'Ik verwacht, nu de Raad voor Verkiezingsbetwistingen z'n uitspraak in beraad heeft gehouden, de installatievergadering pas na 25 januari kan plaatsvinden. Het huidige schepencollege met burgemeester Jan Bertels en de gemeenteraadsleden blijven uiteraard tot zolang in functie.' (pp-vp)

imageMeer nieuws

Proef gratis van de lente tijdens het openingsweekend op domein Zilvermeer

Mol 21.03.2019 - 14.13u reading time3min

Op zaterdag 6 en zondag 7 april gaat het nieuwe toeristische seizoen van start.
Geniet gratis van een dagje Zilvermeer en beleef een onvergetelijke dag.

Bekijk het Zilvermeer eens vanuit een andere hoek! Vraag aan de kassa een flyer met daarop een uitgestippelde route en ga op verkenningstocht. Honger of dorst? Om je extra te verwennen, zetten onze horecazaken hun beste beentje voor. Geniet van leuke extraatjes zodat je tijdens je tocht lekker kunt smullen.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 21.03.2019 - 11.38u

Verkeer op E313 richting Antwerpen over één rijstrook in Westerlo

Geel | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Westerlo 21.03.2019 - 11.33u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel 21.03.2019 - 11.31u

Vlaams Parlement keurt taxidecreet goed

Vlaams Parlement keurt taxidecreet goed
Kempen regio | Vlaanderen 20.03.2019 - 20.19u

Dierenwelzijn : Vlaanderen gaat alle vuurwerk verbieden

Dierenwelzijn : Vlaanderen gaat alle vuurwerk verbieden
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.03.2019 - 18.51u

"Europa heeft nood aan 28.000 specialisten internetveiligheid"

"Europa heeft nood aan 28.000 specialisten internetveiligheid"
Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 20.03.2019 - 18.30u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto