17 lokale radiozenders verdwijnen op 1 januari van de FM-band. Op 1 december heeft minister van Media Sven Gatz (Open VLD) 68 lokale radiozenders een erkenning gegeven. Samen met de 35 lokale stations die in juli al erkend waren, zijn de beschikbare FM-licenties nu zo goed als verdeeld.

Bij radio Apollo in Wiekevorst zijn ze nog strijdvaardig. "We hebben een klacht lopen bij de Raad van State", zegt Benny Van Craen. "We hopen nog altijd dat we gelijk krijgen en toch verder kunnen uitzenden via FM." De zender gaat geen speciale uitzending doen op de laatste dag. De jaarlijkse top 100 aller tijden en "De drie pladijzen", een programma naar analogie met "De drie wijzen", worden ook nu met een livepubliek uitgezonden.

Volgens minister Gatz is een hervorming van het frequentieplan nodig om lokale zenders te versterken. Door frequenties te bundelen in nieuwe pakketten zullen radiostations volgens Gatz een groter luisterpubliek kunnen bereiken en dus leefbaarder worden.

Niet iedereen is even enthousiast over de nieuwe verdeling van de frequenties. Uiteraard zijn de lokale radio's die geen licentie meer krijgen erg teleurgesteld. Maar ook lokale radiostations die wel een FM-licentiepakket hebben gekregen, zijn niet allemaal onverdeeld gelukkig.

Voor Radio Lichtaart zijn ook de laatste dagen op de frequentie 106.6 FM aangebroken. Omdat de zendvergunning niet verlengd is, kan de lokale radio vanaf 2 januari alleen nog via het internet uitzenden.

Ook HerenthoutFM 'omroep Neteland' moet de uitzendigen stoppen.

Marc Holemans werkt voor radio RGR, te beluisteren in Leuven en Aarschot. Hij is wel tevreden dat zijn zender twee frequentiepakketten heeft gekregen, maar noemt het niet echt een stap vooruit. "We blijven met het gevoel zitten dat we het met de restfrequenties van de nationale en netwerkradio's moeten doen", zegt hij. "We zouden liever met krachtigere zenders willen werken.

Dan zouden we met minder kosten een betere ontvangst kunnen realiseren." (VRTNWS)