De gelachtige substantie in tientallen vaten radioactief afval bij Belgoprocess is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van een alkali-silicareactie, een bekend fenomeen in de bouwkunde.  Dat zegt Electrabel vrijdag na analyse van de eerste resultaten.  Oorzaak van die reactie zou de aanwezigheid zijn van grind in het betonmengsel waarin het afval zit ingekapseld.

Electrabel laat vrijdag weten dat het samen met het NIRAS (het Nationaal Instituut voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) na de vaststelling een gecoördineerd actieplan opstelde om de oorzaak te onderzoeken.

Reactie burgemeester Kris Van Dijck :

De ontdekking van gelachtige substantie in vaten radioactief afval bewijst dat de efficiëntie en de opvolging ter zake perfect gebeurt.  De burgemeester noemt het niet onlogisch dat de gel een lichte radioactieve besmetting vertoont, 'Want het vat bevat naast het beton natuurlijk ook radioactief afval dat door het beton geïmmobiliseerd dient te zijn'.

Als burgemeester stelt hij vast dat alle instanties die op een of andere manier betrokken zijn, inclusief de lokale autoriteiten, in kennis gesteld werden van het incident. Van Dijck volgt de zaak met volle aandacht op.