U bent hier

'Radiomonument' Jos Ghysen (88) overleden

Vlaanderen
05.06.2014 - 09.47u
Door: Herman Gezelle
In Hasselt is 'radiomonument' Jos Ghysen overleden. Hij werd 88 jaar. Ghysen was de stem achter populaire radioprogramma's als "Het schurend scharniertje" en "Te bed of niet te bed" en hij presenteerde "Zondag Josdag". De laatste jaren van zijn leven werden echter overschaduwd door beschuldigingen van seksueel misbruik.

Jos Ghysen werd gebeten door radio toen hij tijdens de oorlog naar de clandestiene Vlaamse uitzendingen uit Londen luisterde. Na de oorlog begon hij te werken als onderwijzer. Hij publiceerde in de jaren vijftig enkele boeken onder het pseudoniem André Roggen en bouwde vanaf 1954 zijn radioloopbaan uit bij Radio 2.

VRT

In "Het schurend scharniertje" (1954-1994) bracht hij wekelijks een cursiefje. De stem van Ghysen werd in het programma ingeleid door de typische intro met piepende deur.

Van 1967 tot 1991 presenteerde hij het radioprogramma "Te bed of niet te bed", dat op zaterdagochtend op een bepaald moment zo'n miljoen luisteraars had. In het quizprogramma streden kandidaten voor een reisje.

"Ik heb nooit iets voorbereid", zei Ghysen daarover. "Ik had geen zenuwen. Het is hetzelfde als thuis iets aan je vrouw en kinderen vertellen. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik met 1 miljoen mensen praatte, maar wel met 1 of 2." Ook de oneliner waarmee Ghysen het programma afsloot -"bij leven en welzijn"- klinkt nog altijd bekend in de oren. (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto