De aardappeloogst in ons land beleeft een rampjaar, met een absolute recordprijs tot gevolg. Dat zegt Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking.

De aardappelprijs bij Belgapom bedroeg vanmorgen 225 euro per ton, een absoluut record. "Dat betekent dat een vrachtwagen aardappelen van 40 ton vandaag tien maal zoveel waard is als vorig seizoen", zegt Cools.

Vanwaar die enorme prijsstijging? Er zijn verschillende oorzaken, zo blijkt. Na het overaanbod van vorig seizoen werden dit jaar minder aardappelen aangeplant. Het groeiseizoen was ook bijzonder: de helft werd voor maart geplant, de andere helft na mei. De aardappelen die na mei zijn geplant, hadden een veel lagere opbrengst.

Door het natte weer van oktober komt men bovendien niet aan oogsten toe. Bij Belgapom bevestigt men dat het te nat is om te oogsten in de zware leemgronden in Wallonië en de kleigrond in de polders. "In de Westhoek en Noord-Frankrijk moet 80 procent nog worden geoogst. Veel aardappelen zijn aan het rotten. Het is maar de vraag of nog kan worden geoogst", aldus nog Cools.

Niet alleen de groothandel, maar ook de consument zal de gevolgen van dit rampjaar voelen, zo weet landbouwspecialist Luc Busschaert. Hij rekent op een winkelprijs die twee- tot driemaal hoger zal liggen dan vorig jaar. Belgapom zelf zegt dat het nog even afwachten is. Veel producenten zijn immers met een vaste contractuele prijs verbonden met de afnemers. Bovendien kan ook de import van aardappelen de prijs nog beïnvloeden.