Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rattenvanger Mol test digitale rattenvallen zonder gif

rattenval

Deze week plaatste de groendienst Mol een nieuw type rattenval op 5 locaties in onze gemeente. De nieuwe vallen werken niet met vergif maar met bedwelming, zodat de ratten minder lang lijden. Ze zien eruit als een curverbox en worden de eerste weken gevuld met eten, zonder ratten te vangen.

Na een paar dagen of weken, als de ratten de box als ‘veilig’ zien, worden de boxen met een kleine digitale aanpassing tot vallen verbouwd. Na enkele maanden evalueert de groendienst dit proefproject en bekijken ze op welke manier deze vallen in onze gemeente kunnen dienen.

Zodra een rat voelt dat het veilig is, gaat ze buiksmeer, een feromoon, uitscheiden. Via een digitaal systeem kan de groendienst op de computer volgen of er genoeg feromoon aanwezig is in de box om andere ratten te lokken.

Als dit het geval is, past de groendienst de boxen digitaal aan naar echte vallen. Vanaf dan geraken ratten niet meer naar buiten en vallen ze in een compartiment met een vloeistof die hen snel bedwelmt, waardoor ze uiteindelijk sterven.

Meer controle, minder controles

Het nieuwe digitaal systeem toont of er ratten in de val zitten en hoeveel dat er zijn. Je kan ook controleren of je de voeding moet aanvullen. Via meldingen komt deze info binnen op de computer. Dit bespaart de groendienst uiteraard ook heel wat onnodige controles. Bovendien komt er door deze rattenvallen geen gif in het ecosysteem terecht en krijgt de groendienst een beter overzicht over het aantal ratten.'

rattenval

Deel dit artikel