De Werkgroep Cultuur & Heemkunde Rauw organiseert op woensdag 5 september samen met het Feestcomité tRAUWfeest een politiek kopstukkendebat in het Hof van 't Rauw.

Rauw is één van de twaalf gehuchten van Mol en telt meer dan 3000 inwoners. Tal van verenigingen en organisaties houden het dorp levendig. Ieder jaar verblijven duizenden toeristen op de recreatieparken van het dorp.

"Op het Rauw hebben we de traditie om onze stem te laten horen in beslissingen over ons dorp", vertelt Jos Wilms van de Werkgroep Cultuur en Heemkunde Rauw. "Zo organiseerden we in 2015 een dorpsvergadering toen beslist werd dat onze kerk in 2024 onttrokken zou worden aan de eredienst.

Er kwamen toen 150 mensen mee nadenken. Ook in dossiers rond de toeristische ontwikkeling van de Put van Rauw of de aanleg van nieuwe verkavelingen wordt doordacht gereageerd. We zijn begaan met ons dorp, dat is duidelijk. We hebben ook het geluk dat we een goed draaiende facebookpagina 'Rauwse Klap' hebben. Via dat kanaal krijgen we veel reacties binnen waardoor we weten wat er leeft onder de Rauwenaars."

In de aanloop van de verkiezingen organiseert het Rauw nu een kopstukkendebat, in het Hof van 't Rauw met enkel Rauwse thema's op de agenda. "Er zijn de afgelopen jaren al heel wat investeringen gebeurd op het Rauw, zoals de nieuwe gemeentelijke basisschool, heraanleg Kerkplein, verkeersveilig maken schoolomgeving en Kiezelweg, speeltuintje omgeving school.

De heraanleg van het kerkhof staat in de steigers. Toch zijn er nog enkele belangrijke uitdagingen voor de toekomst. Het zijn die uitdagingen die op het kopstukkendebat aan, bod komen," licht Jos toe. "De toeristische sector groeit nog jaarlijks.

Welke effecten kan dit hebben op de ontwikkeling van ons dorp en dan vooral de Put van 't Rauw? Oudere Rauwenaars vinden geen huisvesting meer op het dorp maar willen er wel graag blijven wonen. De kerk wordt in 2025 wellicht ontwijd en moet dus een nieuwe bestemming krijgen.

En wat met de pastorij? Worden we als gemeenschap bij nieuwe ontwikkelingen en beslissingen betrokken? Allemaal vragen die een oplossing zoeken de komende legislatuur. In oktober kiezen we een nieuw gemeentebestuur dat de volgende jaren aan deze dossiers zal moeten werken".

De politieke partijen van Mol die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen krijgen de kans op het kopstukkendebat om hun visie op deze thema's voor te stellen. Moderator van dienst die avond is Bart Timperman, Herentalse journalist, die heel wat ervaring heeft en het debat in goede banen zal leiden.

Het kopstukkenbebat wordt een informatieve avond waar de politieke partijen de kans krijgen hun standpunten te verduidelijken over Rauwse kwesties. In het eerste gedeelte krijgen de partijen de kans hun visie voor te stellen op vier thema's die belangrijk zijn voor het Rauw : seniorenwerking, toeristische ontwikkeling, toekomst kerk en participatie Rauwse gemeenschap.

In het tweede gedeelte worden de vragen van de aanwezigen beantwoord. Alle partijen hebben ondertussen toegezegd deel te nemen aan het debat.

Het kopstukkendebat vindt plaats in het Hof van 't Rauw, woensdag 9 september, om 20u00 (deuren open vanaf 19u00). De toegang tot deze informatieve avond is gratis, de bar zal geopend zijn en iedereen is welkom. Deze debatavond komt mee tot stand met de steun van Vormingplus Kempen.