Vandaag vond een kleinschalige protestactie plaats van landbouwers nabij de site waar INEOS 'Project One' zal realiseren in Lillo.. Naar aanleiding van deze actie gaf INEOS toelichting bij de thema's die door de actievoerders wordt aangehaald.

'Duurzaamheid vraagt grote inspanningen'

'INEOS begrijpt de moeilijke situatie en de grote uitdaging waar de Vlaamse landbouw voor staat', zegt woordvoerster Nathalie Meert.

'INEOS respecteert dat de landbouwers actie voeren om hun zorgen kenbaar te maken, maar is wel van oordeel dat ze met hun actie niet aan het juiste adres zijn.

Als maatschappij staan we voor grote milieu-uitdagingen, en het is zowel aan de industrie als aan de landbouw om aan oplossingen voor de toekomst te werken.

Met Project One heeft INEOS de lat bijzonder hoog gelegd. Er werd radicaal ingezet op verduurzaming door innovatie. De ethaankraker van INEOS produceert ethyleen met de laagste koolstofvoetafdruk van Europa, drie keer lager dan de gemiddelde Europese kraker en streeft ernaar om met de kraker binnen 10 jaar na opstart CO2-neutraal te worden.

Project ONE zet consistent de best beschikbare technieken in voor een minimale impact en zorgt voor uitgebreide compensatie van natuur. Waar mogelijk, doet het project het zelfs beter dan de wettelijke normen.

De maximale inspanningen en uitgesproken ambitie om de sector verder te verduurzamen, werden erkend door de Vlaamse Regering, die na grondig onderzoek een vergunning heeft toegekend aan Project One.'

Focus op stikstof

'Stikstof is de voorbije tijd een belangrijk thema op de publieke agenda geworden. Reeds voor deze publieke aandacht was het beperken van NOx-impact al een absolute prioriteit van INEOS.

Door in te zetten op innovatie en door het toepassen van een combinatie van de best beschikbare technieken, worden NOx (stikstofoxiden) en ook NH3 (ammoniak) tot het absolute minimum beperkt. Daarom betreurt INEOS dat de actievoerders hun pijlen op Project One richten.

INEOS wijst erop dat niet alleen de uitstoot, maar ook en vooral de neerslag van NOx belangrijk is. Project One scoort wat dat betreft zeer goed. De wetenschappelijke conclusies van de milieueffectbeoordeling zijn dat er geen significante gevolgen zijn voor natuurgebieden.

INEOS wijst ook op de inplanting van Project One: in bestaand industriegebied, als toonvoorbeeld van 'inbreiding' en optimaal ruimtegebruik.'

Over INEOS Belgium

'INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in Antwerpen, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3.050 medewerkers.'

www.ineos.com

Over Project ONE

'Project ONE is een investering van INEOS Olefins Belgium in de Antwerpse chemiesector voor de bouw van een ethaankraker. De investering bedraagt ruim drie miljard euro en is daarmee de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar.

De geavanceerde installatie zal ethyleen produceren, een van de wereldwijd meest gebruikte basischemicaliën en een essentiële bouwsteen voor uiteenlopende producten, die je terugvindt in medische toepassingen, textiel, behuizingen van computers en smartphones, huishoudtoestellen, verpakkingen om voedingsmiddelen langer te bewaren en cosmetica.

Het wordt ook verwerkt in lichtgewicht onderdelen voor wagens en windturbines, isolatiemateriaal voor de bouwsector of buizen voor het transport van drinkwater.

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa aanscherpen door de best beschikbare technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een koolstofvoetafdruk hebben die minder dan de helft bedraagt van de 10% beste stoomkrakers in Europa.

Er wordt gemikt op 2026 als startjaar voor de exploitatie aangezien de bouw circa 4 jaar in beslag zal nemen. De investering in Lillo zal 450 directe jobs creëren en duizenden indirecte jobs.'  Foto Ineos - Fluxys.

https://project-one.ineos.com