De Hasseltse correctionele rechtbank doet vrijdag 8 september uitspraak over een 7-koppige Colombiaanse inbrekersbende, die enkele woninginbraken pleegde in onder meer de Steenbergstraat in Hasselt, Mol, Beringen en Leuven.

De openbare aanklager vroeg celstraffen van 15 tot 30 maanden. Op 17 november 2016 liepen ze in Hasselt tegen de lamp. Een buurtbewoner zag een vrouw aanbellen aan een woning. Toen niemand de deur opende, doken twee mannen op, die het huis binnendrongen. De buit bestond uit oorbellen.

Een buurtpatrouille bracht de politie tot bij een verdacht voertuig, waarin de vrouw zat, die aan het huis had aangebeld. De politie onderzocht vervolgens zes in beslag genomen gsm's en daarbij kwamen de Limburgse speurders in het vaarwater van een onderzoek van de politiezone Leuven.

Daar waren vier Colombianen opgepakt voor een twintigtal inbraken. Drie van de zeven Colombianen, die nu in Hasselt terechtstonden, waren al door de strafrechter in Leuven veroordeeld. Voor hen vroeg de Limburgse substituut-procureur geen bijkomende bestraffing.

De vier anderen riskeren celstraffen tussen 15 en 30 maanden. Het Limburgse parket beschouwt het zevental als een rondtrekkende dadergroepering. Een liefdesrelatie had de vrouw via Hongkong en Parijs naar België gebracht. Samen met haar partner trok ze hier echter op dievenpad.

De verdediging vroeg een milde bestraffing en het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis van negen maanden en voor de rest uitstel te verlenen. Een burgerlijke partij vroeg een schadevergoeding van 25.000 euro. Uitspraak volgt op 8 september. (belga)