Fortis (vandaag Ageas) heeft in 2008 beleggers misleidend en onvolledig geïnformeerd, zodat aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag geoordeeld in een procedure die de belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Fortis en de Nederlandse staat hadden aangespannen.

De omvang van de door Fortis aan de aandeelhouders te vergoeden schade zal in een aparte procedure door het hof worden beoordeeld. De vorderingen van FortisEffect en de aandeelhouders tegen de Nederlandse staat heeft het hof afgewezen.

Volgens het hof heeft Fortis beleggers misleid door na de eerste reddingsoperatie in de media te berichten dat Fortis er "financieel sterker voorstond dan ooit".

"Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en beleggers op het verkeerde been gezet. Deze beleggers hebben - mogelijk - naar aanleiding van de gewraakte mededelingen besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk", zo oordeelde het hof.

FortisEffect en de aandeelhouders hadden ook verzocht om de transactie in oktober 2008 waarbij de Nederlandse staat het Nederlandse deel van het Fortis-concern heeft gekocht, ongedaan te maken. Die vorderingen heeft het hof afgewezen omdat, naar zijn oordeel, bij die reddingsoperatie geen rechtsregels zijn geschonden.

Aandeel geschorst

De handel in het aandeel Ageas is intussen opgeschort aan de beurs van Brussel. Dat meldt toezichthouder FSMA.

Belgische gedupeerden

Belgische beleggers die tussen eind september 2008 en begin oktober 2008 een belang hadden in Fortis, kunnen zich trouwens nog steeds aanmelden bij de belangenvereniging. Dat kan via een aanmeldformulier op www.fortiseffect.nl.

De procedure is nagenoeg gratis, los van enkele tientallen euro administratiekosten per jaar, zegt advocaat Adriaan De Gier. ‘Binnen een drietal maanden willen we de procedure voor de schadevergoeding opstarten. Dan wordt de inschrijvingsperiode afgesloten.’

De advocaat is opgetogen met het arrest, waartegen wel nog cassatieberoep mogelijk is. Fortiseffect.nl gaat trouwens zelf ook in cassatie, omdat enkel Fortis werd veroordeeld en niet de Nederlandse staat. ‘Ook die heeft nochtans beleggers misleid in de periode tussen de ‘eerste redding’ (28 september 2008) en de ‘tweede redding’ (3 oktober 2008)’, meent de advocaat.

Maurice Lippens

Door de Nederlandse staat te viseren hoopt de beleggersvereniging ook meer geld binnen te kunnen rijven. In het najaar van 2008 waren er 1,2 miljard Fortis-aandelen, los van obligaties en opties. Het aandeel zakte in die periode van 5 euro naar 80 eurocent. ‘De schade loopt dus in de miljarden’, aldus De Gier. Fortiseffect.nl vertegenwoordigt nu een 500-tal beleggers, die samen 200 miljoen euro schade hebben geleden.

De Nederlandse belangenvereniging viseert daarnaast ook de ex-bestuurders van Fortis, zoals voorzitter Maurice Lippens en CEO Jean-Pierre Votron. ‘Of zij al dan niet kwijting hebben gekregen van Fortis doet er niet toe. Zij zijn door ons al aansprakelijk gesteld’, aldus de advocaat.

Ageas teleurgesteld

Ageas heeft teleurgesteld gereageerd op de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. ‘We betreuren de uitspraak en gaan die verder analyseren om te beslissen over gepaste acties’, luidt het in een persbericht. Of Ageas cassatieberoep zal aantekenen, is dus nog geen uitgemaakte zaak. De verzekeraar heeft nog geen provisies aangelegd voor eventuele schadevergoedingen.

‘In de huidige procedure werd op vandaag geen schade begroot. De beslissing over en de bepaling van eventuele vergoedingen worden behandeld in volgende procedures. Van zodra verdere informatie beschikbaar is, zal Ageas de markt hierover informeren’, luidt het dinsdag.

Beurs

Na het bekendraken van het arrest werd dinsdagmiddag  op de beurs van Brussel de handel in het aandeel Ageas opgeschort door toezichthouder FSMA . De handel hervatte om 14.45 uur. Aanvankelijk bleef het koersverlies beperkt tot ongeveer 4 procent. Omstreeks 15.30 uur stond het aandeel meer dan 18 procent lager.  (vrt)