Een 18-jarige man uit Meerhout moest zich woensdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank verantwoorden voor diefstallen en voor het gebruik maken van fictieve betalingsbewijzen.

De openbare aanklager vroeg voor deze hoofdbeklaagde 2 jaar cel. Twee jonge kompanen riskeren elk 10 maanden cel. De rechtbank doet op 12 juni uitspraak.

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft de achttienjarige al heel wat op zijn kerfstok. Als minderjarige werd hij meermaals door de jeugdrechter op het matje geroepen. Zo verbleef hij een tijdlang in de jeugdinstelling in Mol.

Hij en zijn twee trawanten waren tussen september en november 2018 de voetballokalen van FC Tervant in Paal (Beringen) binnengedrongen. De buit na twee ongewenste bezoeken bestond uit een gsm en cash geld. Volgens het parket pleegde hij de eerste inbraak twee weken na zijn 18e verjaardag.

De man uit Meerhout regelde ook een testrit voor een vermeende aankoop van een bromfiets. Hij gaf zogezegd een bankkaart in onderpand, maar die kaart was waardeloos. Na de testrit verdween hij met de bromfiets. Het meest vindingrijk bleek het drietal bij de aankoop van auto's.

Op een smartphone hadden ze een app geïnstalleerd waarmee ze vervalste betalingsbewijzen konden opstellen. Ze slaagden erin de verkopers met die fictieve bewijzen om de tuin te leiden. Zo wisten ze een Ford Fiesta ter waarde van 3.500 euro en een Fiat Punto voor 2.500 euro in hun bezit te krijgen.

Met negen valse biljetten van vijftig euro kochten ze een iPhone aan. De politie wist de achttienjarige op te pakken, maar hij kreeg een voorwaardelijke vrijlating, maar hij lapte de regels aan zijn laars. Momenteel draagt hij een enkelband. De verdediging vroeg hem zeker niet twee jaar in een gevangenis te stoppen. Zijn advocaat wenste een werkstraf. (Belga)