De correctionele rechtbank van Leuven heeft drie mannen en een vrouw veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar voor grootschalige drugshandel in Diest. Ze opereerden vanuit een bar en verkochten harddrugs op privéparkings.

De broers Ludo en Nico J., Mercedes D. en Wouter L. stonden terecht in vier samengevoegde dossiers over drugshandel. Van juni 2016 tot mei 2017 brachten ze in Diest speed, cocaïne, xtc en cannabis aan de man. Onder hun klanten bevonden zich minderjarigen. Het gezelschap verkocht ook kamagra en viagra.

Het viertal opereerde vanuit een bar in Diest, die grenst aan een van hun woningen. De drugs werden ingevoerd vanuit Nederland en Herentals en verstopt in coniferen. Volgens het strafonderzoek leverde Ludo J. op grote schaal drugs aan klanten die het op hun beurt doorverkochten in de regio Diest.

Hij verwees afnemers soms door naar de naburige bar, die uitgebaat werd door zijn vriendin Mercedes D. Daar konden ze hun bestelling afhalen.
Na uitgebreid onderzoek met afluistermaatregelen, observaties en verklaringen van afnemers gingen speurders over tot huiszoekingen. 

Dat leidde tot gedeeltelijke bekentenissen. Nico J. en Wouter L. speelden tussenpersoon, onder meer voor transacties op parkings van warenhuizen en restaurants.

Mercedes D. ontkende dat drugs verhandeld werden in haar bar, maar bij een huiszoeking werd cocaïne achter de toog gevonden. In Diest is cocaïnegebruik in cafés al jarenlang een hardnekkige plaag.

Ludo J. kreeg drie jaar cel, waarvan achttien maanden met uitstel. Zijn broer Nico J. werd veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan zeven met uistel. Wouter L. kreeg zes maanden effectief en Mercedes D. kreeg de gunst van opschorting. (Belga)