U bent hier

Rechtbank Mechelen - Man die agenten in gracht rijdt krijgt straf met uitstel

Berlaar | Heist op den Berg | Kempen regio | Nijlen regio
10.10.2019 - 16.08u
Door: Mark Jaspers

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag een man schuldig bevonden aan gewapende weerspannigheid en kwaadwillige belemmering van het verkeer. Hij werd vrijgesproken voor poging tot doodslag. Hij wilde in juni aan een politiecontrole ontsnappen en reed de agenten uiteindelijk in de gracht. De man gaf zichzelf weken later aan.

Op 11 juni werd het voertuig van Bjorn T. door ANPR-camera's in Heist-op-den-Berg herkend als een gestolen voertuig. De politie zette de achtervolging in maar T. weigerde te stoppen. Hij had het voertuig inclusief nummerplaten kort voordien gekocht voor 120 euro en reed zonder geldig rijbewijs.

Tijdens de achtervolging door Heist-op-den-Berg, Berlaar en Nijlen overtrad Bjorn T. meerdere verkeersregels, haalde hij een topsnelheid van 170km/u en deed een politiecombi crashen in de gracht. Uiteindelijk raakte zijn voertuig zelf vast en vluchtte hij te voet verder.

Drie weken later ging de man zich met zijn advocaat aanbieden bij de politie, sindsdien zit hij in de cel. Bjorn T. werd vervolgd voor poging doodslag op de agenten, iets wat hij zelf betwist. "Ik wilde niemand verwonden of aanrijden, ik was in paniek en heb heel veel spijt van wat er gebeurd is", zei hij vorige maand tijdens de zitting.

Toen de rechter hem erop wees dat hij aan 170km/u reed en even goed iemand had kunnen aanrijden, gaf hij toe dat dat verkeerd was. Hij werd voor die aanklacht vrijgesproken.

De gewapende weerspannigheid, waarbij het voertuig als wapen wordt beschouwd, en kwaadwillige belemmering van het verkeer, gaf de man wel toe. "Ik ben gevlucht maar heb niemand geraakt, ik heb mijn lesje wel geleerd. Ik ben echt bezig met mijn toekomst en ben geen gevaar voor de maatschappij."

Het parket vroeg een effectieve celstraf van drie jaar, een boete van 1.600 euro en de verbeurdverklaring van het voertuig, maar de rechtbank achtte een straf met probatieuitstel voldoende.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto