U bent hier

Rechter geeft provincie gelijk in rel Pennenzakkenrock

Provincie Antwerpen
30.01.2013 - 09.00u
Door: Herman Gezelle

De Rechtbank van Koophandel deed gisteren een uitspraak in de zaak rond Pennenzakkenrock. Ze geeft de provincie Antwerpen nu gelijk en oordeelde dat VOF Relax de afgeleide naam PZR niet mag gebruiken.

Per vastgestelde inbreuk hangt Relax een dwangsom van 1250 euro boven het hoofd met een maximum van 500.000 euro.

De provincie is opgelucht dat de naamsverwarring voor de scholen nu eindelijk stopt en hoopt nog steeds dat Relax de scholen terugbetaalt die door de doelbewuste verwarring verkeerd hebben ingeschreven.

Sinds 1995 organiseert de provincie Antwerpen op haar recreatiedomein het Zilvermeer het kinderrockfestival Pennenzakkenrock. De voorbij twee jaar deed ze hiervoor een beroep op de externe firma VOF Relax.

Als gevolg van een negatieve evaluatie werd het contract door de provincie met Relax echter opgezegd en besliste ze om dit jaar Pennenzakkenrock opnieuw zelf te organiseren. “Dat Relax een eigen festival op poten zet, vinden we geen probleem, maar dat hij daarvoor de afkorting van Pennenzakkenrock PZR gebruikt en de scholen misleid heeft om al bij hem in te schrijven wel.”  vertelt gedeputeerde Bruno Peeters.

Beschermd merk
Om een einde te maken aan de begripsverwarring en het oneigenlijke gebruik van de afkorting PZR, startte op 16 november de provincie een rechtszaak tegen Relax. Op 15 januari werd er gepleit en gisteren op 29 januari sprak de Rechtbank van Koophandel een duidelijk vonnis uit.

Het gebruik van de afkorting PZR door de VOF Relax is een inbreuk op de merkenrechten van de provincie Antwerpen. De firma VOF Relax mag dan ook na 2 februari de afkorting PZR niet meer gebruiken en dit zowel voor PZR Kempen als zijn twee andere festivals: PZR Beach en PZR Ardennes.

Doet Relax dat toch dan moet ze bij ieder inbreuk en per dag een dwangsom van 1250 euro betalen.  Nu draait Relax al op voor de kosten die de provincie maakte voor de rechtszaak zijnde 1525,12 euro.

 
“Al onze medewerkers reageren opgelucht,” vertelt Bruno Peeters.  “Uitpakken met een festival onder quasi dezelfde naam was duidelijk niet correct. Heel wat scholen zijn hierdoor ook misleid en hebben onder druk en per vergissing reeds betaald voor het festival van Relax. We hopen dat  VOF Relax haar conclusies trekt en de scholen ook terugbetaalt. Met deze uitspraak hebben scholen ook een houvast als zij hun geld willen terug eisen.

We hebben immers al vernomen dat verschillende van hen zelf een advocaat onder de arm gaan nemen. Als ook die voor de rechtbank komen riskeert Relax niet enkel de terugbetaling van het inschrijvingsgeld maar ook alle gemaakte kosten van de rechtspleging door de scholen.”

 

27 juni op het Zilvermeer Mol
Ondertussen is het team van het Zilvermeer gestart met de voorbereidingen van Pennenzakkenrock 2013.

Dat vindt plaats op 27 juni op het Zilvermeer. De eerste namen zijn bekend en weldra volgen er meer. De nieuwe website www.pennenzakkenrock.be werd gelanceerd en de scholen kunnen nu inschrijven voor hun vertrouwde festival.
imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto