De rechter in Turnhout heeft woensdag een radioloog en 2 verplegers van het AZ Herentals vrijgesproken in het dossier van de dood van Raf Liedts. Ook het AZ Herentals werd vrijgesproken van de betichting  'schuldig verzuim' en 'onopzettelijke doodslag'.

Raadslid Raf Liedts stierf op 4 januari 2012 bij een onderzoek onder de NMR-scanner. De radioloog en 2 verplegers werden beschuldigd van schuldig verzuim.

Uit het onderzoek bleek dat volgens de rechter niet het geval.

Bij het AZ Herentals reageren ze opgelucht. De familie van Raf Liedts gaat tegen de uitspraak in beroep.

Extra persbericht AZ Herentals

Vrijspraak voor AZ Herentals en zorgverstrekkers

De correctionele rechtbank van Turnhout heeft vandaag het AZ Herentals, een radioloog en twee verpleegkundigen vrijgesproken voor onopzettelijke doding en schuldig hulpverzuim. Zij stonden allen terecht na een klacht van de familie van patiënt Raf Liedts, die vier jaar geleden in het ziekenhuis overleed.

Raf Liedts overleed op 4 januari 2012 na een zeldzame allergische reactie op de contrastvloeistof die hij ingespoten kreeg tijdens een onderzoek met de NMR-scanner. De nabestaanden hebben nadien een strafklacht neergelegd tegen het ziekenhuis, de radioloog en twee verpleegkundigen. Er werd een zeer grondig en intensief gerechtelijk onderzoek gevoerd. De gerechtsdeskundigen waren het er over eens dat het ziekenhuis, de radioloog en de verpleegkundigen de juiste procedures hadden gevolgd. Er kon hen geen medische fout of onzorgvuldigheid verweten worden. Zij hadden al het nodige gedaan om het leven van de patiënt te redden. Helaas zonder resultaat.

De zaak werd uiteindelijk beslecht door de correctionele rechtbank van Turnhout. De rechtbank heeft het ziekenhuis en de betrokken zorgverstrekkers vrijgesproken.

Vanaf het begin van deze zaak hebben het ziekenhuis en de betrokken zorgverstrekkers hun medeleven betuigd aan de nabestaanden van Raf Liedts. Zijn overlijden was een tragische gebeurtenis die niet voorzien of vermeden had kunnen worden. Zij zijn dan ook opgelucht met deze beslissing dat hen geen schuld treft.

Het AZ Herentals is een ziekenhuis met een zorgtraditie sinds de dertiende eeuw. Het stelt ruim 700 personeelsleden en 100 artsen tewerk en beschikt over 243 bedden.