De rechts-populistische Zweden Democraten hebben forse vooruitgang geboekt bij de parlementsverkiezingen in Zweden. Dat blijkt uit een exitpoll van de Zweedse openbare omroep. De sociaaldemocraten van premier Stefan Löfven blijven de grootste partij.

Zweden Democraten zou 19,2 procent halen, een flinke winst van 6,3 procent. De sociaaldemocraten van premier Stefan Löfven verliest 4,8 procent, maar blijft met 26,2 procent nog altijd de grootste partij. De liberaal-conservatieve Moderaten, tot nu toe de belangrijkste oppositiepartij, stranden op 17,8 procent. De groene Milieupartij haalt een schamele 4,2 procent (-2,7), de radicaal-linkse Vänsterpartiet 9 procent (+3,3), de sociaal-liberale Centrumpartij 8,9 procent (+2,8), de Liberalen 5,5 procent (+0,1) en de Christendemocraten 7,4 procent (+2,8).

Als de exitpoll door de resultaten wordt bevestigd, haalt het traditioneel rechtse blok 39,6 procent, terwijl het linkse blok op 39,4 procent strandt. Geen van beiden haalt dus een meerderheid, waardoor Zweden Democraten op de wip komt te zitten. (VRTNWS)