De openbare aanklager in de Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag een sterk signaal gevraagd voor een 29-jarige man uit Bocholt, die een hele waslijst aan misdrijven op zijn kerfstok heeft.

"Ik vraag om deze man uit de maatschappij te verwijderen. Ik vraag een effectieve celstraf van 40 maanden en een boete van 8.000 euro," aldus de procureur. Op 4 februari 2016 blies de man een broodautomaat op aan een bakkerij op de Noordervest in Peer. Verder pleegde hij een resem diefstallen en had hij drugs en pepperspray op zak.

In haar uitgebreid requisitoir haalde de substituut-procureur ruim twintig feiten aan. Ze sprak van een totaal gebrek aan schuldinzicht. Voor het opblazen van de broodautomaat werd een Cobra 6 vuurwerkbom gebruikt.

De 29-jarige hoofdbeklaagde kwam zel f niet opdagen in de rechtbank, maar liet zich vertegenwoordigen door een raadsman. De man was in 2016, 2017 en 2018 zeer actief in Bocholt, Peer, Hechtel-Eksel, Lommel, Hamont-Achel, Pelt, Hasselt en Balen.

Hij stak onder meer een vezelplaat aan de betonnen schutting van een woning in brand. Hij had twaalf winkeldiefstallen gepleegd. Gezien de camerabeelden kon hij die feiten moeilijk ontkennen. Hij werd soms op heterdaad betrapt door een winkeldetective, waarna hij geweld gebruikte om te kunnen vluchten.

Op 10 december 2016 vond er een huiszoeking plaats bij de 29-jarige spilfiguur en toen trof de politie allerlei materialen aan voor een wietplantage in aanbouw. Verder had hij speed en GHB in zijn bezit.

Op 2 april 2018 werd beklaagde slapend en volledig gedesoriënteerd op een fietspad in Balen aangetroffen. Hij had twee xtc-pillen op zak. De procureur maakte de rechter er attent op dat hij nog altijd bezig is met misdrijven te plegen.

De verdediging vroeg een uitstel met probatie-maatregelen. Voor de vier medebeklaagden uit Bocholt, Peer en Mol werden celstraffen van 12 en 14 maanden gevorderd.

De uitspraak volgt op 31 oktober. (Belga)