Niet alleen met 122 atleten telt ons land de grootste delegatie ooit aan de Olympische Spelen.

Ook een recordaantal van 20 Belgische technologiebedrijven maakt zich op voor de Spelen die vrijdag in het Japanse Tokio van start gaan. Dat maakt technologiefederatie Agoria bekend op de nationale feestdag vandaag

De bedrijven, die lid zijn van de Agoria Sports & Entertainment Technology Club, dragen bij tot de duurzaamheid, veiligheid, fan engagement, media, tijdelijke locaties, connectiviteit en prestaties tijdens de Spelen.

"We kunnen trots zijn op deze recordbijdrage van Belgische bedrijven aan zo'n vlaggenschipevenement, rekening houdend met de moeilijke periode die we kennen en deze verre bestemming", zegt Nicolas Bourdon, voorzitter van de Agoria Sports & Entertainment Technology Club.

• PRG (Haacht) is betrokken bij de openingsceremonie van de Spelen door meer dan 18 ton van audiovisuele apparatuur en 5 operatoren te sturen.
• BICS (Brussel) is bezig met een belangrijke upgrade waardoor de capaciteit vertienvoudigd wordt om tegemoet te komen aan de verwachte groeiende vraag naar roaming en IP-gebaseerde diensten tijdens de Spelen.

• Veldeman (Bree) leverde 400 tentstructuren met een totale oppervlakte van 30.000 vierkante meter, speciaal ontworpen voor de Japanse markt om bestand te zijn tegen tyfoons. De structuren zullen gebruikt worden voor onder andere logistieke doeleinden en kleedkamers voor atleten.
• Pitagone (Anderlecht) leverde veiligheidsbarrières aan de plaatselijke autoriteiten.
• Lapauw International (Kortrijk) realiseerde een industrieel wasserijproject, om de capaciteit tijdens de Spelen te verhogen, voor hotellinnen in de buurt van de luchthaven Narita.
• Panega (Hasselt) levert een Athlete Management System dat gebruikt wordt door de medische staf van Team Belgium en dat verder zal worden uitgebreid.Alle communicatie en planning tussen atleten en coaches enerzijds en de medische staf anderzijds zal via Panega verlopen.

RT Loc (Merksplas) levert wearable technologieën die de positionering en andere kenmerken van de prestaties van de atleten monitoren.
• Content Stadium (Brugge) biedt online platforms aan die ontworpen zijn voor een efficiënte en altijd brand on content creatie. Het bedrijf stelt een aantal internationale federaties, nationale Olympische comités en mediabedrijven in staat om met slechts een paar klikken grafieken te maken voor social media, animaties en video content te creëren en te delen om de hele opbouw en hoogtepunten van de Spelen te tonen.
• Animotion (Zottegem) leverde virtual reality-animaties.

"Wij kunnen door enkele wettelijke beperkingen helaas niet alle bedrijven vermelden" zegt Diego Algaba, manager van de Agoria Sports & Entertainment Technology Club.

De Equestrian cluster van de club heeft ook bewezen zeer effectief te zijn in het ondersteunen van de Spelen en de Belgische deelnemers. De cluster werd opgericht in 2017, vlak na de Spelen van Rio.

Tijdens een Economische Missie in Peru, in het kader van de Pan-Amerikaanse Spelen van 2019, bleek dat er een opportuniteit was om de grote Belgische Equestrian bedrijven top of mind te brengen.

Bart Manderveld, leider van de cluster, verklaart: "Om succesvol te zijn in deze Grote Sportorganisaties voelden we de noodzaak om bedrijven samen te brengen zodat ze een globaal aanbod konden voorstellen voor deze grote evenementen."

De Spelen in Tokio tonen aan dat de resultaten niet lang op zich lieten wachten, met de deelname van de volgende Belgische bedrijven die actief zijn in de Equestrian sport:
• Sibelco (Antwerpen) levert sinds 2018 meer dan 6.000 ton zand voor de paardenpistes om aan de nodige capaciteit te voldoen.
• Equicty (Waregem) ondersteunt stallen van Olympisch niveau met hun dagelijkse training en gezondheidstaken voor paarden, in alle 3 de Equestrian disciplines.

• Govaplast (Alken) leverde duurzame gerecycleerde ambachtelijke 'cradle to cradle' stalplanken voor de spelen.
• Cavalor (Drongen) levert een complete lijn paardenvoedersupplementen en verzorgingsproducten aan veel van de deelnemende ruiters.
• BM Service (Maasmechelen) zorgde voor de geschikte fundering en de ideale bodemsamenstelling voor verschillende trainingsfaciliteiten.

• Equilog Services (Zoersel) organiseert zorgeloos en veilig transport, logistieke diensten en administratie om de paarden op hun bestemming te krijgen.

• De Sutter Naturally (Kampenhout) zorgt ervoor dat de paarden aan huis grazen en trainen in kwalitatief hoogstaande, duurzame en veilig omheinde omstandigheden.
• Geerkens Hippico (Meeuwen) heeft Equestrian complexen en trainingsfaciliteiten voor Equestrian sporters gebouwd en ingericht.
• De Equitom kliniek (Meldert) is het state-of-the-art paardenziekenhuis waar vele paarden van over de hele wereld een passende behandeling krijgen in hun eersteklas faciliteiten uitgerust met de nieuwste technologieën zoals magnetic resonance imaging (MRI), scintigrafie, robotic CT en CT-scan (computer tomografie).

De Zomerspelen van 2020 zijn uitgesteld tot 2021 wegens de pandemie en vinden plaats plaats van 23 juli tot 8 augustus in Tokio.

11.090 atleten van 206 Nationale Olympische Comités en het IOC Olympische Vluchtelingen Team zullen strijden in één van de 33 sporten met 339 medailles te winnen in wat bekend staat als 's werelds grootste sportevenement.

Voor meer informatie

Agoria's Sports & Entertainment Technology Club is de Belgische vertegenwoordiger voor technologiebedrijven die actief zijn in de sport- en entertainmentsector.

Binnen de club zijn de volgende communities aanwezig: gebouw, beveiliging, hospitality, fan experience, sportuitrusting, mediatechnologie, atleetprestaties en de Equestrian Cluster.

Van mediatechnologie over sportinfrastructuur tot toegangscontrole, Agoria opent internationale deuren naar innovatieve technologie.  Foto Agoria
https://www.agoria.be/en/themes/market-development/sports-entertainment/sports-entertainment-technology-club