Nooit eerder hebben zoveel energieleveranciers mee geboden op de groepsaankoop voor energie als vandaag bij de groepsaankoop van de Provincie Antwerpen. Opnieuw een primeur. Meerdere leveranciers willen het scherpe bod van de veiling aanbieden aan de deelnemers van de groepsaankoop.

71.554 huishoudens sloten zich aan bij het plan van de provincie Antwerpen om voor de vierde keer groene stroom en gas aan te kopen via een groepsaankoop. Gedeputeerde voor energie Inga Verhaert: “De Antwerpenaren zijn duidelijk mee met het concept. Inschrijven kon online, tijdens een van de 100 infoavonden, in het gemeentehuis of in het provinciehuis. Na de online veiling vandaag, blijkt dat al die mensen ook dit jaar weer gelijk hebben gekregen.” 

Energie-klant koning 

Tijdens deze vierde editie bood een recordaantal energieleveranciers mee. Nooit eerder namen zoveel energieleveranciers deel aan een groepsaankoop in Vlaanderen. 

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Opnieuw een mooie primeur voor de provincie Antwerpen, nadat we eerder al een recordaantal gezinnen motiveerden om deel te nemen. Het succes van deze groepsaankoop bewijst het elke keer weer: klanten zijn tot heel wat in staat als ze zich verenigen. En met hoe meer ze zijn, hoe sterker ze staan. Wanneer zoveel energieleveranciers mee willen bieden, is het duidelijk. De klant is koning! We hebben zo de markt de afgelopen jaren mee in gang gezet, en daar ben ik best trots op.” 

Er zijn voor het eerst meerdere leveranciers die het scherpe bod willen aanbieden aan de deelnemers van de groepsaankoop. Essent .be, Electrabel, Eneco en Lampiris bieden een gemiddelde besparing aan van 17.1% voor elektriciteit en gas. Wie zich inschreef voor enkel elektriciteit bespaart gemiddeld 17.3% via het aanbod van Electrabel of Eneco. De gemiddelde besparingen van 17.1 en 17.3 % kunnen nog oplopen afhankelijk van het individuele gebruikersprofiel van elke deelnemer. 

Persoonlijke berekening 

De deelnemers aan de groepsaankoop krijgen vanaf 14 oktober van de provincie een individuele berekening. Zo komen ze te weten hoeveel ze effectief kunnen besparen.Hierbij zal de jaarkost op basis van de opgegeven verbruiksgegevens voor alle aanbiedende leveranciers berekend worden. Standaard krijgt de deelnemer het aanbod te zien dat voor hem het voordeligst is.  Inga Verhaert: “Elke deelnemer kan dan zelf tot 18 november kiezen of hij overstapt naar de voorgestelde leverancier, of liever een van de andere. De burger beslist!” 

Hoe wordt de besparing berekend? Op de dag van de veiling worden de prijzen van de 6 grootste leveranciers bekeken voor vergelijkbare producten. Het gaat om Electrabel, Luminus, eni, essent. be, Lampiris en Eneco. Deze leveranciers hebben samen een marktaandeel van 94 % in Vlaanderen. Daarvan berekenen we dan het gemiddelde en dat beschouwen we als een gemiddelde marktprijs voor elektriciteit en gas.