In 2013 werden 1.200 hectare bijkomende natuurgebieden erkend als natuurreservaat. Met die realisatie, waar een jaarlijks terugkerende inspanning van 563.000 euro tegenover staat, komt Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege haar belofte van mei vorig jaar na om de achterstand uit het verleden weg te werken. In totaal telt Vlaanderen nu 16.318 hectare erkende natuurreservaten.

Natuurreservaten zijn ecologisch zeer waardevolle plekken in Vlaanderen. Ze genieten daarom extra bescherming. Aan een erkenning zijn extra jaarlijks terugkerende middelen gekoppeld. Er moet er ook een passend beheerplan worden voorgelegd om het gebied verder te bewaren en te ontwikkelen.  

 “Natuurreservaten zijn de ruggengraat van ons natuurpatrimonium. Daarom maakte ik er voor 2013 en 2014 een prioriteit van om de achterstand uit het verleden volledig weg te werken”, zegt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. “In mei vorig jaar had ik vooropgezet om nog in 2013 zo’n 1.200 hectare extra te erkennen. Dat eerste doel hebben we gehaald. Zoals toen gezegd, gaan we er nu alles aan doen om dit jaar 1.500 hectare extra te erkennen. Alle noodzakelijke voorbereidingen zijn hiervoor genomen, ook de bijkomende financiële middelen zijn voorzien.”

Dankzij de 1.200 hectare extra natuurreservaat – uitbreidingen én nieuwe – telt Vlaanderen op dit moment 16.318 hectare erkend natuurreservaat. Minister Schauvliege maakt er ook een zaak van om de natuurreservaten zo veel als mogelijk toegankelijk te maken. Hoe meer mensen van dat aanbod kunnen genieten, hoe groter het draagvlak voor natuur. 

Uitschieters bij de erkenningen in 2013 zijn volgende gebieden:

  • 130 ha van het natuurreservaat Lovenhoek in Vorselaar en Zandhoven (nieuw); 
  • 27 ha van het Ganzeveld in Aalter en Nevele (nieuw);
  • 121 ha van het Schotshei in Maaseik en Dilsen-Stokkem (uitbreiding);
  • 107 ha van de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen, Halen, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Diest (uitbreiding);
  • 46 ha van het Hellebos-Rotbos in Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst (uitbreiding);
  • 49 ha van de Blankaart in Diksmuide en Houthulst (uitbreiding).