In april gingen de gemeenschapswachten op pad om sluikafval op te sporen tijdens een handhavingsactie. Ze doen dit sinds september 2017 twee maal per jaar. Dit keer werden ook de straatvuilbakken buiten het centrum en containers aan kerkhoven uitgeplozen.

De actie leverde 833 sluikstorten op, goed voor 1530 kg sluikafval. Voor de eerste keer werd een sluikstorter op heterdaad betrapt. De komende maanden zet de stad ook camera's in om sluikstorters te betrappen.

Tijdens de maand april organiseerden de stedelijke diensten een handhavingsactie. De gemeenschapswachten en een aantal medewerkers van het stedelijk magazijn controleerden en verwijderden sluikstorten in zowel grachten, straatvuilbakken en vuilbakken aan kerkhoven.

In totaal troffen ze 833 sluikstorten aan, waarvan 522 in de straatvuilbakken, 203 in de grachten en 108 in vuilbakken aan kerkhoven. Er werd 1530 kg sluikstort verwijderd, waarvan 610 kg afkomstig was van de straatvuilbakken inclusief de vuilbakken aan kerkhoven en 920 kg uit de grachten.

actie werd uitgevoerd met negen verschillende medewerkers en was goed voor 224 werkuren.

Record Tijdens deze actie werd het hoogste aantal sluikstorten tot nu toe gevonden. De actie werd nu wel uitgebreid met extra controles op straatvuilbakken buiten het centrum en met controle op de containers op kerkhoven. Er werden tijdens deze handhavingsactie 12 processen-verbaal opgesteld, sinds 1 januari 2019 in totaal al 43.

Op heterdaad betrapt Er werd ook voor het eerst tijdens een handhavingsactie iemand op heterdaad betrapt tijdens het sluikstorten. De stad geeft alle vaststellingen door aan de GAS-ambtenaar zodat die de nodige sancties kan opleggen.

Camera Om het probleem van het sluikstorten aan te pakken zet de stad in op sensibilisering, opruimacties en het beboeten van de overtreders. Er komt ook een camera die zal opgesteld worden om sluikstorters te betrappen. De stad hoopt op deze manier een gedragsverandering te bekomen bij de sluikstorters.