Brouwerij Leysen uit Herentals, producent van de Baskwadder-bieren, heeft geïnvesteerd in een afvullijn waardoor het bottelen niet meer handmatig moet gebeuren.

Ook bouwde de voormalige Starter van de Week op Made in Kempen een veranda bij als proeflokaal. "Stilaan kijk ik naar een andere locatie om de productie onder te brengen", zegt zaakvoerder Jorge Leysen.

Volgende maand bestaat Brouwerij Leysen 2 jaar en in die periode werd een flinke weg afgelegd.

Met de Baskwadder Blond, Dubbel en Tripel is het assortiment eigen bieren uitgebreid naar 3 en er wordt ook gebrouwen voor derden. Sinds kort zijn de bieren ook verkrijgbaar op vat. "Dat was een vraag van de lokale horeca", zegt Jorge Leysen. "Ook de vraag naar bieren voor derden stijgt. Zo zijn er nog een 3-tal nieuwe in ontwikkeling. Dit komt omdat wij met kleinere volumes werken dan de andere brouwerijen."

Grotere groepen
In 2016 vulde de brouwerij 30.000 flesjes af, dit jaar wordt dat bijna het dubbele. "Sinds een maand beschikken we over een kleine afvullijn", meldt de brouwer. "Vroeger nam het bottelen een dag in beslag en nu nog enkele uren. Daardoor komt er tijd vrij om een batch bier meer te maken."

Door een investering in een groter proeflokaal kunnen nu ook grotere groepen worden ontvangen. Recent kwamen er zelfs groepen uit Nederland en Groot-Brittannië de Herentalse bieren proeven.

Brouwerij Leysen stockeert nu al in Noorderwijk, maar ziet zich in de toekomst ook genoodzaakt om de stijgende productie elders onder te brengen. "Bij voorkeur ergens in de buurt", aldus Jorge Leysen.

"Met de nieuwe afvullijn en de externe opslag kunnen we hier in de Meivuurstraat weer een jaartje verder maar daarna moeten we stilaan keuzes maken." Paul Huysmans / MIK.

Opendeurdag zaterdag 9 december van 12:00 tot 20:00 - Brouwerij Leysen
Meivuurstraat 2, Herentals. Die dag bestaat de brouwerij officieel 2 jaar en dat wordt gevierd.

De toegang is gratis en er zijn doorlopend rondleidingen gepland. Ook de nieuwe Baskwadder winter kan er gedegusteerd worden.