Vanaf 14 tot 23 mei wappert de regenboogvlag aan het lokaal dienstencentrum, het OCMW en De Zwaan. Dit initiatief past in de internationale dag tegen haat ten aanzien van mensen met een andere seksuele geaardheid. Als holebi- en transgendervriendelijke gemeente willen we dit initiatief graag ondersteunen.

Sinds eind jaren zeventig fungeert de regenboogvlag als symbool van de homobeweging. Ze wordt sindsdien onder andere meegevoerd bij talrijke bijeenkomsten van homo's, lesbiennes en andere seksuele minderheden.

De regenboogvlag als symbool

Deze regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride Parade van dat jaar. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Aan elke kleur werd een betekenis gegeven.

De vlag is geworden tot een internationaal gekend symbool in de strijd voor gelijkwaardigheid en gelijke rechten. çavaria en alle Roze Huizen (regenbooghuizen) roepen jaarlijks op om op de 'International Day Against Homophobia and Transphobia' de regenboogvlak uit te hangen aan alle openbare gebouwen. Het bestuur kiest er dan ook voor om op die dag bewust de vlag te laten wapperen als teken van solidariteit.