U bent hier

Regentes Elke Coorens wil nieuwe secundaire school voor o.a. hoogbegaafde kinderen opstarten in Kempen

Geel
15.05.2013 - 01.05u
Door: Herman Gezelle

Regentes Elke Coorens uit Geel wil een nieuwe secundaire school in de Kempen voor o.a. hoogbegaafde kinderen opstarten.  Elke staat 17 jaar in het onderwijs en is momenteel verbonden aan Campus De Vesten Herentals.  

Elke : 'Ik stel u met vreugde en trots een nieuw project voor dat in principe van start gast in september. Arkades is een nieuwe secundaire school voor de regio Kempen. Zijn er dan niet genoeg secundaire scholen? Zeker wel! Jammer genoeg is er binnen de schoolwerkingen te weinig aandacht voor talenten en passies. Er wordt van kinderen/jongeren verwacht te leren uit de boekjes van de leraars en inbreng voor eigen talent is vaak triest. Heel wat jongeren worden hierdoor schoolmoe. Het zijn dan ook vaak de hoogbegaafde jongeren.

In het lager onderwijs is er nog wel een juf of meester die voor de nodige uitdagingen probeert te zorgen, maar eens de leeftijd bereikt wordt om over te stappen naar het secundair, beginnen de problemen pas echt vaak. Een heel team leraren meekrijgen in de denkwijze van een hoogbegaafde, is erg moeilijk. Daarom bedacht ik een visie die aansluit bij de eindtermen die moeten bereikt worden, maar die tevens heel veel aandacht heeft voor het kind (en zijn/haar) talent zelf. Op de website www.arkades.be is alle info te vinden. Omdat het om een privé-initiatief gaat, zal de school een privéschool worden. Alle kosten worden daarbij gedragen door de ouders zelf. Daar wringt nu net het schoentje.

De meeste privéscholen vragen tussen de €10 000 en €15 000 per schooljaar. Het is niet moeilijk te vatten dat slechts een kleine groep mensen dit kan bieden aan hun kind(eren). Daarom wil Arkades alles proberen om het schoolgeld op €3600 per schooljaar te houden, wat in principe nog best veel is. Toch hebben verschillende therapeutische centra de handen vol met jongeren die hun weg kwijtraakten op school en waarvoor persoonlijke begeleiding nog enige oplossing biedt.

2 hoogbegaafde zonen

'Ik spreek zelf uit ervaring, als mama van 2 hoogbegaafde zonen. Deze kinderen komen meer en meer het onderwijs binnen wandelen. Iedereen die ermee te maken heeft, weet dat er een grote nood is aan een specifieke aanpak en het aanbod op de huidige secundaire scholen is erg mager. Vandaar de opstart van Arkades. Het is een school voor jongeren die graag projectmatig werken en uitgedaagd willen worden. De school zal de freinetpedagogie volgen. Ook daar gaapt een groot gat in de Kempen. Met deze pedagogie zal met zekerheid een groep leerlingen aangesproken worden. Er zijn immers 7 freinetbasisscholen in de Kempen', aldus Elke Coorens.  De nieuwe school doelt op maximum 60 leerlingen.  Als locatie zou de school zich nestelen in de huidige gebouwen van kinderopvang De Stepkes in Lichtaart, die in september vrij komen. Elke is regentes Nederlands, aardrijkskunde en moraal in Campus De Vesten in Herentals. Ze is afkomstig uit Noorderwijk.

Op 22 mei om 19.30u organiseert Elke een infoavond in Bistro De Swaen, Belgiëlaan in Herentals. Iedereen is welkom. Foto's Maria De la Cruz / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 04.12.2021 - 22.46u reading time3min

3 Amateur B

Cathy Berx : 'Verbod op indoor-evenementen van +3.500 mensen in provincie Antwerpen met onmiddellijke ingang'

Cathy Berx : 'Verbod op indoor-evenementen van +3.500 mensen in provincie Antwerpen met onmiddellijke ingang'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 03.12.2021 - 15.35u

Studio 100 Sportpaleis weekend gaat niet door

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 03.12.2021 - 15.33u

Overlegcomité neemt extra maatregelen: dit is er beslist - LIVE

Overlegcomité neemt extra maatregelen: dit is er beslist - LIVE
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 03.12.2021 - 14.01u

De Lijn : ' Vakbondsactie 6 december: de alternatieve dienstverlening is beschikbaar'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 03.12.2021 - 09.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto