U bent hier

Regering in lopende zaken kan Myrrha-project vertragen

Mol
05.11.2019 - 22.00u
Door: Mark Jaspers

Als de federale regeringsvorming nog lang blijft aanslepen, dreigt de planning van het ambitieuze Myrrha-project bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol in het gedrang te komen. Dat heeft adjunct-directeur-generaal van het SCK en directeur van Myrrha, Hamid Aït Abderrahim, dinsdag gezegd. "In 2020 staat er een groter budget ingepland, maar in een systeem van voorlopige twaalfden krijgen we niet het volledige bedrag."

In september 2018 zette de Belgische regering het licht op groen voor Myrrha, een ambitieus Europees onderzoeksproject waarbij een nieuwe onderzoeksreactor wordt gebouwd. Het project moet ons land aan de wereldtop houden inzake nucleair onderzoek. Over de komende 20 jaar voorziet de federale regering een bedrag van ruim 550 miljoen euro.

Marie-Christine Marghem (MR), tot de formatie van een nieuwe federale regering nog steeds minister van Energie, was dinsdag in Mol voor de "Myrrha World Days", een internationale conferentie ter ere van het project. "Op een jaar is al heel veel verwezenlijkt", zegt Myrrha-directeur Aït Abderrahim. "Maar als de regeringsvorming nog lang aansleept, kan ons project vertraging oplopen."

Voor 2019 zijn de budgetten in orde. Maar in 2020 stond een groter bedrag gepland. "In een systeem van voorlopige twaalfden kan de regering enkel hetzelfde bedrag als het jaar ervoor toekennen", zegt Aït Abderrahim. "Bovendien krijgen we het dan in twaalf keer."

In dat scenario dreigt er vertraging. Dat kan onder meer gevolgen hebben voor de geplande uitbreiding van het projectteam, dat vandaag 135 personen telt. Een stopzetting van het project dreigt volgens Aït Abderrahim niet. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto