De federale regering is het eens geraakt over een verplicht spreidingsplan voor vluchtelingen. Die zullen nu evenwichtig verspreid worden over de steden en gemeenten in ons land. Gemeenten die het spreidingsplan niet aanvaarden, krijgen een sanctie.

Op de ministerraad deze voormiddag heeft de regering beslist welke criteria zullen gebruikt worden om de vluchtelingen te verspreiden. De criteria komen overeen met wat ook op Europees niveau is beslist. "Dat gaat over het aantal inwoners, aantal mensen met een leefloon, de armoedecijfers", licht staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) toe. "Ik denk dat dat een evenwichtig verhaal is."

Met het spreidingsplan hoopt de regering 5.000 extra opvangplaatsen te creëren, bovenop de 30.000 die er nu al zijn.

Een stad als Antwerpen, waar al veel vluchtelingen worden opgenomen en waar veel mensen met een leefloon wonen, zal wellicht minder vluchtelingen extra moeten opnemen dan een andere gemeente.

"Sancties voor gemeenten die weigeren"

Het gaat om een verplicht spreidingsplan. Gemeenten die weigeren, zullen een sanctie krijgen, zegt Francken. "Dan zal er natuurlijk een sanctie zijn, dat is evident. Maar er is heel veel goodwill."

Het plan wordt nog verder uitgewerkt in koninklijke besluiten en zal daarna ingaan. (vrt)