Vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus viert Reggae Geel 2012 50 jaar Jamaicaanse onafhankelijkheid. Dat is 50 jaar muziekgeschiedenis van de bovenste plank, waarvan een overzicht op hun verschillende podia.




Bovenop het uitgelezen aanbod aan wereldsterren, levende legendes en aanstormend talent wil Reggae Geel vooral wat Caraïbische warmte brengen in deze druilerige zomer.

Een bloemlezing van het aanbod:
Kris Eelen : 'Een van de onbetwiste headliners is Shabba Ranks. Deze Loverman deed wat weinig andere Dancehallartiesten voor mekaar kregen: binnenbreken in de mainstream-hitlijsten. Hij werd niet enkel binnengehaald door de grote poort. Hij kraakte de grote poort in stukken, bouwde er een micro van en speelde de concurrentie naar huis. Zijn hitsingle “Mr. Loverman” is voor velen onder ons nog steeds een onmiskenbaar deel van de soundtrack van de jaren '90.

Of krijgt u dat zwoele koekje nog uit uw systeem? Shabba is Reggae 2.0: rauwer dan de straten van Trenchtown en heter dan een zomerdag in Kingston. Op vrijdagavond blaast hij het dak van de Bounce Dancehall.

Op Mainstage is het niemand minder dan het Ivoriaanse fenomeen en wereldtopper Tiken Jah Fakoly die het vuur aan de lont steekt! Tiken Jah Fakoly strooit zijn visie als zwavelzuur over het establishment heen en mikt zijn teksten met de precisie van een scherpschutter in je geweten. Zijn ritmes beleef je met je hele lichaam. Er bestaat geen twijfel over: Tiken Jah Fakoly is een muzikaal revolutionair pur sang. En niet te vergeten: hij is Afrika's Number One Reggae Superstar.


Wat dacht u van de magnifieke package met Mighty Diamonds en Pablo Moses?
De Mighty Diamonds katapulteerden zichzelf naar eeuwige roem met hits als “I need a roof” en “Pass the Kouchy”, dat herwerkt werd door Musical Youth en zo voor eeuwig in het collectieve geheugen werd gegrift. In 2011 brachten zij in de Vooruit te Gent een concert waar wij vandaag nog van nagenieten.

Pablo Moses is het sluitstuk van deze golden package. In 1975 bracht hij “I man a grashopper” uit, een onvergetelijk nummer dat hem meteen een plaatsje tussen de grootheden van het genre opleverde. Met knallers als “Ready, Aim, Fire” en zijn laatste album “The rebirth” zette hij enkel meer parels op zijn kroon. Onmisbaar voor de liefhebbers van het genre.

Nog mooier wordt het met Bob Andy, Johnny Osbourne en John Holt. Zij worden allen begeleid door Lloyd Parkes & We The People Band.
Met Bob Andy staat de songsmid van de Reggae op de planken. Deze huiscomponist en arrangeur van Studio 1 werkte als componist en producer ook voor Bob Marley's Tuff Gong. Niet dat Bob Andy zelf het internationale succes schuwt. Als helft van het succesvolle duo Bob & Marcia (met Marcia Griffiths, als ex I-Tree één van Bob Marley's achtergrondzangeressen), kampeerde hij zelf lange tijd in de hitlijsten. De onverwoestbare klassieker “Young, gifted and black” leverde hem wereldfaam op.

Na meer dan 20 jaar afwezigheid op de Europese podia brengt Reggae Geel 2012 Johnny Osbourne naar België! Johnny Osbourne is een gevierd en onovertroffen veteraan van de Dancehall. Een snelle luistersessie van zijn grootste hits doet je meteen beseffen dat hij de concurrentie met de grote Amerikaanse soulzangers doorstaat. Zijn grootste triomf is zonder twijfel het album “Truths & Rights”, waarvan de gelijknamige single in je oor blijf haken als  een vishengel.

John Holt heeft zoveel klassiekers op zijn naam staan, dat hij gerust de peetvader van de Reggae genoemd kan worden. Dit rastalent ging in de jaren '60 op talentenjachten de strijd aan met die andere legende, Jimmy Cliff. Als voorman van “The Paragons” reeg hij de hits aan elkaar tot een fonkelend diamanten snoer. Hun “The Tide Is High” was muzikaal goud en werd helemaal populair in de versie van Blondie.

Zijn bekendste hit “Police in Helicopter” grift zich in je geheugen en sleurt je naar hogere sferen waarvan je het bestaan niet vermoedde. John Holt brengt een selectie uit zijn magnifieke oeuvre op Reggae Geel 2012. Er bestaat geen twijfel over, het wordt onvergetelijk.

Iets jonger, maar zeker niet minder veelbelovend zijn Tanya Stephens, Mr. Vegas en Alborosie.
Met krakers als “It's a pity” en “Yuh nah ready fi dis yet” staat Tanya Stephens te boek als de Leading Lady van de Dancehall. Een stevige dancehallshow met een sausje van R&B, geserveerd met nu een vleugje poëzie, dan weer een grofgebekte mokerslag. Tanya is a dish best served hot-hot-hot.

Ook van de partij: Alborosie! Deze Siciliaan brak in geen tijd door in Jamaica, keerde het genre koppig binnenstebuiten en stormde in één ruk door naar absolute wereldfaam. Zijn optredens zijn verschroeiend, zijn teksten explosief. Met zijn vaste backing band “The Shengen Clan” knalt hij Reggae Geel 2012 geheid naar één van vele hoogtepunten.

Move over, history! Here comes the future!
De fantastische live entertainer Mr. Vegas, een performer met meer energievoorraden dan de gemiddelde golfstaat, sleep zijn kunst tot een 24 karaat diamant tijdens een marathon van optredens overal ter wereld. Zijn bekendste hit “Heads high” vult dansvloeren van Kingston tot Princeton, wat hem een stek op menig festivalaffiche opleverde. Mr. Vegas stuitert van zijn eigen oeuvre naar diep in de reggaegeschiedenis en terug, speelt Jukebox-De-Luxe en trakteert het publiek op een muzikale oplawaai waar het nog lang van zal natrillen.

Met de Brusselse band Sunrockers staat dan weer de winnaar van de Benelux Reggae Contest 2012 op de planken, een initiatief van Reggae Geel en de Reggae Vibes Crew uit Maastricht.

Ook in onze Bounce Dancehall zal de temperatuur verschroeiend zijn. Nog meer dan vorige jaren zetten we in 2012 in op een artillerievuur aan live-optredens.

Cham, vroeger beter bekend onder zijn naam BabyCham, zette in februari de Antwerpse Petrol Club nog ondersteboven met een show die de weerkaarten in de war bracht. Het aanwezige publiek was naar verluidt ongedeerd, maar de Schelde stond wel op koken. Of wat dacht u van het ijzersterke “Ghetto Story”, dat strakke en bijtende relaas van het gettoleven dat door de stedelijke jeugd meteen als volkslied werd opgepikt.

Zelfs de hedendaagse Grand Dame of Soul, Alicia Keys, drukte hem aan de bevallige borst en bracht een remix uit van Cham's grootste hit. Zijn album “Wow...The Story” werd zo de hemel ingeprezen dat de luchtvaart alarm sloeg.

Als Reggae een Walk of Fame had, stond de naam Peter Metro in het beton gebeiteld als een van de pioniers van het Dancehallgenre. Met zijn Metro Media Sound System maakte hij in het begin van de jaren '80 furore in Jamaica, Groot Brittannië en ver daarbuiten. Zijn eigenzinnige aanpak leverde hem in 1982 de titel van Best Dancehall Artist op. Zijn trofeekast kreeg in 1990 te kampen met plaatsgebrek toen hij ook nog eens de hoofdvogel afschoot met de prijs voor DJ Of The Decade.

Op Reggae Geel 2012 neemt Peter Metro samen met zijn jongere broer Squiddly Ranking het publiek mee op een trip naar de pioniersjaren en terug. Squiddly Ranking startte zijn Dj- carrière begin de jaren '80 in de Black Ark Sound in Kingston, Jamaica. Met Stone Love en Gemini stond hij achter de draaitafels op elk denkbaar continent en bouwde hij een reputatie op waar menig artiest zijn stembanden voor zou geven. Zijn “Nah Work In A Bad Boy Posse” schoot naar de top van de hitlijsten, wat zijn status van artiest enkel bevestigde.

Opwarmen doen we met Uman, tot nader order de meest indrukwekkende Belgische Reggae- artiest. Met zijn kritische teksten en doorleefde stem brandt hij gaten in music as we know it. De voertaal van deze Brusselaar is Frans, de boodschap universeel. Pas de bad vibes ce soir! Robbo Ranx is de Dancehall Master van de BBC.

Zijn show op de Britse radio is toonaangevend in Europa en ver daarbuiten. Robbo is ook dancehallselector voor de Londense tak van muzieksite 22 Tracks.

Nog op ons Bounce Dancehall podium: Downbeat! Father Downbeat is niets minder dan dé New Yorkse veteraan in het genre. Zijn palmares oogt indrukwekkend en hij werkte samen met de who's who van de Dancehall en Reggae. Niet te missen!

Voor de opzwepende beats zorgen 5 gerenommeerde Belgische soundsystems. Cromanty Sound, jonge wolven uit de westhoek, Ivory Sound uit Brussel, Uphill Sound en onze eigenste Bong Productions leggen de dansvloer het vuur aan de schenen.

Civalizee Foundation is ook van de partij. Deze ongekroonde Kings en Queens van de dancehall wonnen verschillende internationale Soundclashes en bewijzen al dertien jaar lang dat België in de Sound System scène tot de absolute top behoort. Wat wij bedoelen met absolute top? Civalizee Foundation legt de zweep op hun draaitafels met de voeten in de eeuwige sneeuw. Dát bedoelen wij met absolute top.
Ook hier weer alle kansen aan jong talent. Op vrijdag worden de feestelijkheden in de dancehall geopend door de winnaars van de vi.be contest voor soundsystems, op zaterdagnamiddag wordt kans gegeven aan enkele MC die via hetzelfde kanaal werden geselecteerd.

In de Skaville Circus brengen we op vrijdag 3 augustus een eresaluut aan de wieg van de Reggae. Flashback: op Brentford Road
13 giet Clement “Coxsone” Dodd Ska en Rocksteady in hun definitieve mal.

De combinatie van gevaarlijk rammelende baslijnen, gouden melodieën en hemelse zang leverde Coxsone Dodd een plaats op in het pantheon van de Reggae. Zijn riddims zullen tot in  de eeuwigheid gerecycleerd worden en zijn bestand tegen enige vorm van sleet. Daarom brengt Reggae Geel 2012 een Tribute to Studio 1 op de planken. De soldaten van dienst zijn Winston Francis, Alpheus, Jim Brown, Lone Ranger en Carlton Livingston. Achter de knoppen van deze Studio 1 Tribute staat Frankrijks Fijnste: Soul Stereo Soundsystem.

Op zaterdag 4 augustus wordt het pas écht zwoel in de Skaville Circus. Met Tiny T en Tommy Far East halen we 2 kleppers naar Reggae Geel 2012. Bij Tiny T was de paplepel half gevuld met moedermelk. De andere helft was een bruisende liefde voor muziek. Hij boetseert tijdloze classics en moderne interpretaties tot een dansbaar schouwspel waar geen mens bij stil blijft staan.

Tommy ‘Rock a Shocka’ Far East is Japans numero uno Ska Selector. Altijd een beetje losgeslagen, vol energie en met een wicked selection. Zijn succesvolle carrière bracht hem niet enkel lof op in het land van de rijzende zon. Ook grote delen van de VS, Europa en Mexico gingen reeds voor de bijl.

Earl Gateshead van het Trojan Soundsystem. Inderdaad, het soundsystem met roots in het Trojan label, een van de meest bekende reggaelabels. Mr Fried G kruipt ook achter de draaitafels voor een set vol Ska en Rocksteady.

Nadat Reggae Geel tijdens vorige edities de wereldtop van de Dub Poëtry naar Geel haalde, graven we dit jaar in de eigen tuin. Met Elli, Erik Judah, Jah Free Amos, King Flashman en Nyabinghi, staat er heel wat homegrown talent op ons podium. King Flashman legt later op de dag nog enkele lekkere platen op de draaikast.

David Katz haalt enkele artiesten naar de Skaville Circus voor diepgaande interviews.

Dan rest ons nog de 18” Corn er.
Op vrijdag gaat de 18” Corner terug naar de kern van het genre en gooit drie foundation soundsystems in de arena. Allemaal spelen ze op hun eigen soundsystem. De seismologische dienst van het leger is alvast gewaarschuwd! King Alpha speelt roterend met de veteranen van Jah Voice en Word Sound And Power. Afwisseling en rotatie op het scherpst van de snee, doorspekt met bassen die de Titanic
doen drijven en weer zinken, echo's die de Himalaya doen blozen en conscious lyrics die hypnotiseren.

King Jammy's a.k.a. Lloyd James mag zonder overdrijven een levende legende genoemd worden. King Jammy's heette nog gewoon Prince Jammy's toen hij als ingenieur werkte voor King Tubby, de uitvinder van de Dub. Na diens overlijden groeide de prins op tot koning en schreef hij als King Jammy's een essentieel en omvangrijk hoofdstuk van de Reggaegeschiedenis. In 1985 zorgt hij voor een revolutie in het genre door voor het eerst een lillende lap digitale Reggae op de wereld los te laten. Dit stukje levende geschiedenis blaast je op zaterdagavond zo naar de toekomst.

Versterking krijgt hij van Ionyouth. Ionyouth groeide na haar ontstaan in 1999 al snel uit tot een gevestigde waarde in de Belgische Dubscène. Hun zelfgebouwde geluidssysteem, een imposante berg speakers en subwoofers, is een windmachine die de meest dreigende donderwolken huilend naar hun moeder doen waaien. Glashelder geluid, een doortastende selectie en positive vibes.

Naast al dat muzikale geweld kan ons publiek genieten van al het moois dat Reggae Geel te bieden heeft.

De Reggae Market biedt de bezoeker het beste van wat de continenten te bieden hebben. Deze wervelende bazaar is steeds een trekpleister waar je de tijd uit het oog verliest.

Ook de kleinsten onder ons kunnen terecht op Reggae Geel. De Kinderanimatie is weer van de partij op zaterdag 4 augustus.

Skamanians is niets minder dan een Ska-Fanfare die op zaterdag een ongeëvenaard feestje over de hele Reggae Geel 2012-festivalsite blaast. Ze duiken op waar je het niet verwacht, toveren een glimlach op je gezicht en bouwen een dansvloer waar je bij staat.

Voor de muzikanten (en niet-muzikanten) onder ons is er nog de Nyabinghi-workshop op zaterdag, waar je de Jamaicaanse ritmes onder de knie leert te krijgen.

Reggae Geel 2012 wordt een editie om nooit nog te vergeten. Met zijn 30.000 bezoekers en zijn uitgekiende programmatie, is het uniek in zijn soort. Die naam maken we ook dit jaar weer waar.

Tot op 3 en 4 augustus.

“Catch a vibe @ Reggae Geel” op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus.
Vrijdag vanaf 18u00, zaterdag vanaf 12u30, op de terreinen aan de Zandstraat in Geel. Meer info vindt u hier', aldus Kris Eelen.