De eerste namen voor Reggae Geel 2015 zijn bekend. En daar zitten nu al een paar serieuze toppers bij: Etana, Twinkle Brothers, Bitty McLean, Spragga Benz, Bugle, King Shiloh, Rory Stone Love,........

Het wordt niet gemakkelijk om de fantastische editie van vorig jaar te evenaren maar met de eerste namen zijn we toch al een flink eind op weg. Op de mainstage staan onder meer de kroonprinses van de reggae, een ster uit de dancehall en de oudste rootsband in de business. In de Bounce-tent een Duitse topsound, twee legendarische crews in de 18" Corner, in de Yard poëzie en nyabinghi: wie zei ook weer dat reggae altijd hetzelfde is? En dat zijn dus nog maar de eerste namen...

Je hoeft op Reggae Geel niet altijd naar het hoofdpodium om de bijzonderste dingen te zien. In de SKAVILLECIRCUS presenteert de Britse Dr.Huxtable (Paul Axis) dit jaar zijn Valv-A-Tron sound, met de hand vervaardigd, in navolging van de grote Jamaicaanse soundmannen in de jaren 50 en 60. Versterkers zaten toen nog vol buizen (valves), die garant stonden voor een warme, volle sound zoals de latere transistorversterkers die nooit meer hebben kunnen evenaren, laat staan de digitale apparatuur. Zo moeten de sound systems van Coxsone Dodd, Duke Reid en Prince Buster destijds geklonken hebben, toen ska, rocksteady en reggae het levenslicht zagen.
Axis 'Valv-A-Tron' Sound is maar een van de tientallen gevarieerde acts op Reggae Geel. De Skaville zal weer twee dagen doordrongen zijn van (uiteraard) ska, rocksteady en andere vintage muziek. Onze eigen (Kempense) Bottle of Moonshine mag de feestelijkheden live opluisteren.

In de gezellige YARD presenteert Ras Malekot zijn militante, spirituele dub poetry, in het spoor van zijn grote voorbeeld Mutabaruka. Exile Di Brave en Nesbeth sluiten aan bij de nieuwe conscious generation, met hun lyrics over leven en lijden in de onderste lagen van de Jamaicaanse maatschappij, ondersteund door eigentijdse beats en riddims.

De 18" CORNER verwelkomt dit jaar minstens twee legendarische sounds uit het circuit. Rory Stone Love vertegenwoordigt de grootste en meest invloedrijke Jamaicaanse soundsystem van de voorbije decennia en maar verdiept zich nu ook in nieuwe dub. King Shiloh heeft het voorbije jaar een nieuwe sound gebouwd, 36 scoops of luidsprekers, 40 kW vermogen, 6-way stereo, en brengt die uiteraard mee naar Geel, als host van het 'dub bos'. Young Warrior, de zoon van Jah Shaka, is intussen zelf een gevestigde waarde. Uit Frankrijk komt Legal Shot, met als speciale gasten Mr. Williamz en Shinehead, de grote pionier van de crossover tussen reggae en dancehall midden jaren 80. De US Virgin Islands (homebase van Midnite) vaardigen I Grade Dub af, met een selectie van hun diepe, eigenzinnige rootsproducties.

De grootste naam voor de BOUNCE DANCEHALL tent houden we nog even geheim maar met de Duitse Nr.1 sound Jugglerz (ook bekend van radio, promotie en een eigen label), het Britse Venum Sound en de Jamaicaanse dancehallster en songschrijver van Elephant Man Bugle staat daar toch al een zeer divers gezelschap geprogrammeerd.

En dat geldt natuurlijk ook voor het MAINSTAGE, traditioneel een kleurrijke reflectie van al wat groeit en bloeit in reggae en dancehall. De naam Uprising Roots mag bij veel mensen nog geen belletje doen rinkelen, de eerste twee albums van deze jonge Jamaicaanse band (aangevuld met veteranen als Nambo Robinson en Bo Beep) zijn verbluffend goed. Een even sterke live reputatie snelt hen nu al vooruit. Van een heel ander kaliber op vrijdag maar in dancehallkringen wel een superster: Spragga Benz, die met zijn 20 jaar ervaring en een zak vol hits en riddims ieder publiek aan het feesten weet te krijgen.

Op zaterdag presenteren we u met veel trots en plezier Micah Shemaiah, een van de boegbeelden van de nieuwe roots, naast Chronixx, Protoje, Jesse Royal, Dre Island, Kabaka Pyramid en andere jonge rasta's. Opgegroeid in de schoot van Twelve Tribes of Israel, de belangrijkste rastaorganisatie, en met de muziek van de grote foundation artists, kiest hij resoluut voor roots & culture, in word, sound and power.

Christopher Ellis is gezegend met de gouden stem van zijn vader Alton, de koning van de rocksteady, en hij zal dat erfgoed altijd blijven eren, beter dan wie dan ook dat zou kunnen. Bitty McLean heeft de voorbije jaren twee excellente albums gemaakt met Sly & Robbie, even zoetgevooisd als zijn eerdere rocksteady remakes. Misschien wel de mooiste stem van zijn generatie.

Pressure is de eerste DJ van de US Virgin Islands die doorbreekt in Jamaica, met een stijl die schatplichtig is aan zijn rolmodellen Capleton, Jah Mason en Jah Cure. Chuck Fenda, ook van Amerikaanse herkomst, surft als singjay al jaren lekker mee op de tijdsgeest zonder zijn geloofwaardigheid als Poor People Defender te verliezen. Zijn stijl houdt het midden tussen Sizzla en Fantan Mojah, zijn lyrics drukken de realiteit uit van stadsrasta's en rude boys.

Na haar eerste doortocht in Geel (2011) en een fabuleuze clubshow eerder dit jaar zien we Etana graag terugkeren. Ze heeft intussen vier rijkelijk geproduceerde albums uitgebracht, die telkens hoog scoren in de Amerikaanse en Europese reggae charts. Op het vorig jaar verschenen 'I Rise' (productie Clive Hunt) covert ze 'Selassie is the chapel' van Bob Marley en 'Steppin' out a Babylon van Marcia Griffiths', een klassieker die ze live al langer brengt, als een van de hoogtepunten in haar fel geprezen concerten.

Twinkle Brothers is live nog altijd een van de meest opwindende acts in het circuit. Met Norman Grant als onvermoeibare leadzanger en rasta teacher, zijn zoetgevooisde broer Ralston als zuivere tweede stem, en achter hen een fantastische band, die niet alleen de rijk gearrangeerde rootsproducties uit het verleden perfect beheerst maar ook de zware pre-steppers sound die de Twinkle Brothers in de jaren 80 en 90 in de UK creëerden. Het is geleden van 1999 dat de Twinkle Brothers nog op Reggae Geel stonden. Rootsvolk van alle stromingen en generaties weten dat ze deze show absoluut niet mogen missen.

"Catch a vibe @ Reggae Geel" op vrijdag 31 en zaterdag 1 augustus 2015
op terreinen aan de Malosewaver te Geel.

Vrijdag vanaf 18.00 u. , zaterdag vanaf 12.30 u. ,

De ticketverkoop start op 1 mei a.s.

Meer info vindt u op www.reggaegeel.com