Levende legende Bunny Wailer op Reggae Geel : zo hadden de organisatoren deze nieuwe lading namen ook kunnen aankondigen. Ze zijn terecht trots dat hij de hoofdact wordt op vrijdag.   Maar het grote nieuws is toch dat Damian Marley naar Europa komt, voor één concert, op één festival. Welcome to Beljam!  Kris Eelen organisator : 'Een mooier cadeau kunnen we ons trouwe publiek niet aanbieden. De eerste Marley ooit op het festival (!) is Damian zonder twijfel de grootste reggaester van zijn generatie. In 2006 bracht hij de monsterhit en het gelijknamige album Welcome to Jamrock uit, een mijlpaal in de geschiedenis van de Jamaicaanse muziek en ver daarbuiten.

Hij is de enige reggae artiest ooit die op 1 avond 2 Grammys won (Best Reggae Album, Best Urban/Alternative). Hij maakte een plaat en toerde rond de wereld met hiphopgigant Nas, en zat samen met Mick Jagger, Dave Stewart en Joss Stone in de onwaarschijnlijke supergroep SuperHeavy waarmee ze de wereldhit ‘Miracle Worker’ scoorden. Junior Gong is een big man geworden.

Live brengt Damian Marley de riddims en positive vibrations van zijn vader samen met opwindende nieuwe songs, samples en guest vocals. Zijn chants blenden de klassieke stijl van de oude 'toasters' met de nieuwe ideeën van eigentijdse singjays. Zijn teksten schetsen, in virtuoze rhymes, de rauwe realiteit van Jamaica maar ook de glorie van de wereldwijde bewustwording en het verzet tegen de gevestigde orde. Zijn band switcht energiek van roots naar dancehall en new roots.

Voor een topfestival als Reggae Geel is Damian Marley de ultieme, en in dit geval zeer exclusieve topact.

Op vrijdag, na de al eerder aangekondigde Beenie Man en Chronixx, sluiten we dus in stijl af met Bunny Wailer. Ska, rocksteady, roots, dub, rub-a-dub, dancehall: Bunny Wailer heeft het allemaal meegemaakt en mee vorm gegeven. Eerst samen met Bob Marley en Peter Tosh in The Wailers, daarna solo, met een handvol classic albums. 67 is de 'blackheart' rastaman nu maar op het podium zien we nog altijd een energieke artiest, die met het Solomonic Reggaestra niet alleen zijn eigen werk briljant vertolkt maar ook dat van zijn soul mates. 'Een perfecte, al omvattende reggaeshow,' schreef De Standaard over het concert van Bunny Livingston Wailer op Reggae Geel 2010, en dat zal dit keer niet anders zijn.

Nog een nieuwe naam: op main stage verwelkomen we op zaterdag dit jaar ook Sanchez, de veteran crooner van de dancehall. Absolute topklasse.

Zoals eerder aangekondigd is Protoje opnieuw van de partij. Protoje is is het  boegbeeld van de conscious generation en de reggae revival, sinds vorig jaar alleen maar beter geworden. In zijn kielzog volgen dus Chronixx, die intussen een even sterke live reputatie heeft, en Raging Fyah, een eigentijdse uitvoering van de grote reggaebands van weleer, denk aan Third World, Steel Pulse en zelfs The Wailers... De vader van alle rappers, toasters en deejays is er ook bij, U-Roy. Met Midnite staat de meest besproken en aanbeden rootsgroep van onze tijd op het hoofdpodium.

Verder zijn er nog : I-Octane, Jesse Royal, Dre Island, Panache Culture , Brain Damage en Rapha Pico (Winnaar Benelux Reggae Contest).

MC op de mainstage wordt dit jaar Ron Muchette, veruit de populairste radio-DJ van Jamaica. Zijn dagelijkse ochtendshow op Irie FM wordt wereldwijd beluisterd. Alle grote sterren zijn er ooit wel eens gepasseerd maar hij verwelkomt ook buitenlandse artiesten met open armen (en een kist vol hilarische jingles en station calls). Met Ron Muchette staat er ook tussen de optredens een topentertainer op het podium.

Op de kleinere podia defileren binnen- en buitenlandse pioniers (The Pioneers!), sound systems (van Fatman tot Raggaravane) en bijzondere figuren als 'Rocksteady' Daddy Asher G’ en de bevallige Duits-Perzische 'dancehall terrorist' TriXstar. Met Giddeon Drummers is er als vanouds ook ruimte voor nyabinghi.

Eerder al aangekondigd:

In de Bounce Dancehall , het rijk van sound systems en deejays, met ook dit jaar weer enkele van de grootste namen in het circuit (Massive B, Warriorsound, Black Chiney, Silly Walks...), èn de topsounds van eigen bodem natuurlijk.

In de unieke omgeving van de  18" Corner dompelen de bezoekers zich  onder in de loodzware riddims en vibes van new & old school dub. Naast de UK-veteranen van Channel One Sound System en Vibronics (ft. Brain Damage) komen daar ook de Belgische dub wizards Crucial Alphonso (featuring Lyrical Benji!) draaien.

Het langste en lekkerste feestje zal ook dit jaar wellicht te beleven zijn in de Skaville Circus, op de ritmes van ska, rocksteady en early reggae met dit jaar voor het eerst live-acts: Phoenix City All-stars en The Pioneers.  Niet live maar zeker de moeite waard: Professor Cat, Festus Coxsone, Masa Rocka Shacka, e.a.

Bijzonderste acts staan er ook op het podium van The Yard: de gedreven zangeres Brina met haar rijkgeschakeerde nummers, de fel geprezen vocalisten van No-Maddz met hun experimentele dub poetry, de goedlachse clash tussen Johnny den Artiest (Aantwaarpe represent) en Boetje Banten (in het West-Vlaams).  In The Yard zijn er verder ook workshops steelpan, Nyabinghi, film, lezingen en interviews. De beeldende kunsten worden vertegenwoordigd door twee Jamaicaanse visual artists.

Check verder de site voor een overzicht van alle nieuwe (en eerder aangekondigde) namen. Met deze affiche kan Reggae Geel 2014 nu al niet meer stuk, op geen enkel van de 5 podia.'

Voorverkoop

Wie tickets in voorverkoop aanschaft, doet dit jaar een uitzonderlijk goede zaak. Doordat de organisatiekosten onverwacht en buiten onze wil drastisch gestegen zijn, zien we ons genoodzaakt om de ticketprijs aan de kassa met 5 euro te verhogen. Maar in voorverkoop verandert er niets.

Catch a vibe @ Reggae Geel” op vrijdag 1 en zaterdag 2 augustus.

Vrijdag vanaf 18.00 u. , zaterdag vanaf 13.00 u. , op de terreinen aan de Malosewaver Geel.  Meer info vindt u op www.reggaegeel.com