Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reggae Geel: 'Legendes, hitmachines – en vreemde vogels'

Reggea Geel

Reggae Geel knalt meteen uit het kanon met de allereerste namen voor de editie van 2023. De line-up wordt nog vervolledigd begin mei. 'Maar ons publiek mag de benen nu al insmeren voor een meesterlijke mix van legendarische grootheden, getalenteerd jong geweld – en een verrassend vreemde vogel in de Bounce Dancehall', zegt Kris Eelen, organisator.

Main Stage: Grammy-winnaars en iconische toppers

Burning Spear sluit op zaterdag onze Main Stage af. De carrière van dit icoon werd gelanceerd op aanraden van Bob Marley zélf en hij schonk de wereld classics zoals “Slavery Days” en “Man In The Hills”. 2 Grammy Awards getuigen van een immense carrière. De man zei het tourleven 10 jaar geleden vaarwel, maar maakt voor Reggae Geel met plezier een uitzondering.

Dan: Tarrus Riley! Onbetwiste hedendaagse sterkhouder van reggae wereldwijd. Een natuurkracht op het podium en het brein achter instant-hits zoals “She’s Royal” en “Gimme Likkle One Drop”. Zijn liveoptredens zijn altijd vuurtje stook: de vlammen schieten in geen tijd door het dak.

Kabaka Pyramid is nog zo’n jonge wolf die de wei in geen tijd op z’n kop zet. Haalde recent z’n eerste Grammy Award binnen voor zijn album “The Kalling”. Fel gesmaakt dankzij z’n swingende hits tjokvol hiphop-invloeden, lekkere riddims en rauw-zoete stem. 

Die héérlijk ooh-ooh’s bij het begin van “No Woman, No Cry”? Yeah, da’s Marcia Griffiths. Ooit een van de drie vaste achtergrondzangeressen van Bob Marley, vervolgens zélf een carrière gebouwd waar weinigen aan kunnen tippen. Zwier “Young, Gifted and Black” – haar duet met wijlen Bob Andy – en “Feel Like Jumping” maar op die Spotify-playlist!

De Main Stage wordt aangevuld met Johnny Osbourne – de Godfather of Dancehall -, Lone Ranger, Tanya Stephens, Yaksta en Micah Shemaiah. Lekker! 

Bounce Dancehall: laaiend heet knalfeestje

Het zeil van onze Bounce Dancehall druipt het eerste weekend van augustus traditioneel van het zweet. Daarvoor zorgt een line-up die geheid de tent in de fik steekt. Een razende mix van internationale klasbakken, lokale pareltjes en héérlijke buitenbeentjes.

Chi Ching Ching steekt de oceaan over om de dancehalltent van Geel de vernieling in te draaien met zijn unieke track show. Als hij niet op tour is of in de studio zit met Sean Paul, timmert hij aan zijn eigen straffe carrière. Denk: hitsige beats, aanstekelijke toasting, hyperactieve riddims en een tussengerechtje van laid-back deuntjes om wat af te koelen.

Seani B gooit hoge ogen in de UK als DJ, producer en presentator van Seani B’s Mixlab op BBC1. Hij rijgt de awards aan elkaar tot een bling-ketting om U tegen te zeggen. Hij remixte lustig in opdracht van Lauren Hill, Pras, Sugababes en Shaggy – en stelde niet teleur. Hij tekent dit jaar present in de Bounce om het feestje uit elkaar te laten spatten als een rijpe waterballon.  

Discobaar A Moeder op Reggae Geel? Jah man! Deze dolle disco jongleert een crimineel goeie combo van absurde humor, onverwoestbare meezingers en buitenaards coole kostuums. Vandaag betreden ze de heilige grond van Reggae Geel om hun trukendoos los te laten op het genre waar het ooit voor hen ooit mee begon: lekkere, oh zo lekkere reggae & dancehall muziek.

Herbalize It, Soulshakers en High Grade Sound tekenen ook present. Rockefella Babe en Millinguap zorgen op hun beurt voor de tropical tornado die dit feestje compleet maakt. 

Dub Forest: bas maar op!

De bassen in ons Dub Bos trillen naar goeie ouwe gewoonte de kostbare grondstoffen uit de bodem. Imposante speaker-torens en ruisende bomen zijn het gedroomde decor voor een weekendje vol hypnotische echo’s en zware baslijnen.

Mad Professor – compagnon de route van wijlen Lee Perry – blaast ons Dub Forest alvast richting de volgende dimensie. Deze reggae-grootheid is niet alleen een fenomenaal artiest. Hij is ook een waanzinnig goeie producer, die binnen én buiten het wereldje fel gesmaakt wordt. Hij voorzag in het verleden onder meer Sadé, The Orb, Massive Attack en Grace Jones van hun bekende sound. 

Roberto Sanchez en Linval Thompson croonen, toasten en zingen de festiviteiten naar een hoogtepunt. Ze putten daarvoor uit een catalogus vol juweeltjes en een onnavolgbare sound.

King Shiloh – het onevenaarbare soundsystem uit Nederland – is weer van de partij en brengt zijn eigengebouwde speakermuur mee op zaterdag. Ze worden vergezeld door zanger Papa Ricoh.

Nog op het menu: King Alpha Soundsystem uit Londen, het lokaal geteelde Uptown Hi-Fi en Belgisch aanstormend talent Metta Frequencies.

Reggae Geel 2023: nieuwe smoel, zelfde karakter

Een facelift zo nu en dan: daar zeggen wij geen neen tegen. Reggae Geel meet zichzelf dit jaar een ander gezicht aan. Totáál nieuwe huisstijl, een versgeperste website en sociale media die bruisen als Dafalgan op een zondagochtend. Klaar voor nog eens 45 jaar Reggae, Dancehall, Dub en lekkere Afrobeat & Urban-snoepjes.'

Reggea Geel

Reggea Geel

Reggea Geel

Deel dit artikel