Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reggae Geel pioniert met campagne tegen gehoorschade “Drankje bestellen? Enkel in Vlaamse Gebarentaal!”

Reagea Geel Gebarentaal

Reggae Geel pioniert met campagne tegen gehoorschade “Drankje bestellen? Enkel in Vlaamse Gebarentaal!”

Geel, België – Uniek concept in het Dub Forest op Reggae Geel dit jaar. De toog aan dat podium– bekend om z’n indrukwekkende bassen en torenhoge geluidsinstallatie – wordt op zaterdag uitgebaat door een vereniging van doven en slechthorenden. Drankjes bestellen kan dus énkel met Vlaamse Gebarentaal. 

Acteurs ter plaatse, pancartes en online filmpjes maken het publiek duidelijk hoe dat precies in z’n werk gaat. Deze originele aanpak is een win-win: de vrijwilligers spekken de clubkas van hun organisatie, het festival sensibiliseert rond gehoorschade én de dove vrijwilligers kunnen meegenieten van de muziek. Want de dub in het Dub Forest, die voél je ook echt in je lijf. 

Drinken bestellen aan de toog in onze Dub Forest gaat dit jaar inderdaad enkel via Vlaamse Gebarentaal”, legt Toon Verbeeck, hoofdorganisator van Reggae Geel uit. 

Ons festival draait volledig op vrijwilligers. Dit jaar gingen we voor ons dub podium specifiek op zoek naar een organisatie van doven en slechthorenden. We willen zo het risico op gehoorschade bij festivalbezoekers onder de aandacht brengen op een manier waar iedereen iets aan heeft. Het is ook een logische stap. Mensen met een beperking zijn al lang een vast onderdeel van ons team. Nu betrekken we ook de dovengemeenschap en hun Vlaamse gebarentaal bij ons festival.”

 

Stoomcursus bestellen in gebarentaal: zo werkt het

Vanaf vandaag kunnen bezoekers filmpjes terugvinden op het YouTube-kanaal van Reggae Geel: een stoomcursus drank bestellen in Vlaamse Gebarentaal. Zo bereiden ze zich al voor in de weken voor het festival. Wie ter plaatse z’n kennis nog even wil opfrissen, kan QR-codes scannen aan de bar.

Zaterdag van 12.30 uur tot 20.30 uur helpen acteurs festivalgangers om de Vlaamse Gebarentaal nog beter onder de knie te krijgen via interactieve micro-workshops op het festivalterrein – in samenwerking met rootsandculture.travel. Zo kan iedereen vol vertrouwen z’n bestelling plaatsen. Je hoeft er niet eens de muziek voor te overstemmen.

“Ik kan al meegeven dat een pintje bestellen in Vlaamse Gebarentaal niét zomaar een pinkje in de lucht steken is”, lacht Toon Verbeeck. “Wat het dan wél is, kan je ontdekken op ons YouTube-kanaal.”

Reggae Geel besteedde altijd al aandacht aan de risico’s op gehoorschade. In samenwerking met CM en Safe’n’Sound worden al jarenlang gratis gehoorbeschermers voor kinderen en oordopjes verspreid onder bezoekers. Deze campagne is een verlengstuk van die inspanningen. 

Leer zelf bestellen: bekijk de instructievideos

­

Dit initiatief wordt mogelijk door een partnerschap met MaDoSa vzw, GVTC.be en rootsandculture.travel - deze laatste organisatie  voert verschillende ontwikkelingsprojecten uit met dove mensen in onder meer Kenia en Ethiopië. Daarnaast organiseren ze ook reizen naar die landen vanuit verschillende thema’s waaronder, heel toepasselijk, reggae.

­

Welzijn gaat véél verder: veilig, gezond en verantwoord festival

Al geruime tijd gaat er heel wat energie naar verantwoord feesten op Reggae Geel. De veelzijdige aanpak gooit z’n vruchten af, want de preventiecampagnes slaan aan én missen hun effect niet. Het festival staat bekend als een van de meest relaxte van het land. Bezoekers worden dan ook goed verzorgd en ondersteund:

  • De Ask for Angela-campagne richt zich op het stoppen van grensoverschrijdend gedrag in de party scene.
  • Safe’n’Sound informeert bezoekers over de valkuilen en risico’s van druggebruik. 
  • Er is gratis drinkwater voorzien bij warme temperaturen.
  • Er wordt met speciale polsbandjes gemonitord dat enkel alcohol wordt geschonken aan +18-jarigen.
  • In partnerschap met FLINE is er een stand beschikbaar met gratis alcoholtests. 
  • Een wandelende kreeft (jawel!) deelt gratis zonnebrandcrème uit aan iedereen.

 

Duurzaamheid als speerpunt in samenwerking met WinForLife

Ook aan het welzijn van de planeet wordt gedacht. Dit jaar wordt in samenwerking met WinForLife een project opgezet om alle douchewater te capteren én te zuiveren on-site, zodat het veilig de natuur kan invloeien. 

Het systeem met eco-tokens en herbruikbare bekers was al lang aanwezig op het festival, en is ook dit jaar weer in voege. De kinderzone wordt van stroom voorzien door mobiele zonnepanelen. En zoals elk jaar wordt het gezondheid van de bomen in het Dub Forest gemonitord door een boomspecialist.

Lokale handelaars steunen: ook da’s eerlijk en duurzaam

Meer dan ooit zal het eetaanbod op het festival focussen op lokale en duurzame praktijken. Food Trucks worden aangemoedigd om lokale ingrediënten te gebruiken. Alle frietaardappelen worden bijvoorbeeld in een buurgemeente gekweekt, en het stoofvlees komt van Belgische koeien en wordt vers bereid in de buurt.

Nieuw dit jaar: een Farmers Market aan de camping vervangt de ontbijttent. Hier komen lokale Food Trucks en verkopers hun verse waren aan de man brengen. Daarnaast blijft Reggae Geel sterk inzetten op een Fairtrade-aanbod met wijnen en snacks.

“Natuurlijk komen bezoekers elk jaar terug voor de muziek en de sfeer. Maar als ze hier zijn, willen we ze goed, duurzaam én verantwoord in de watten leggen. Zo kan iedereen weer goedgezind naar huis op zondag, steunen we lokale en fairtrade handelaars, en werken we aan bewustmaking rond belangrijke thema’s. En dat allemaal op een weekend. Klinkt goed, toch?” sluit Toon Verbeeck, hoofdorganisator af.

Bezoekers verlekkeren zich op geweldige line-up

Reggae Geel vindt dit jaar plaats op vrijdag 1 augustus en zaterdag 2 augustus 2024. De line-up is een geweldige mix van reggae-iconen, jonge dancehall sensaties, dub masters, hiphop-pioniers en afrobeats-vuurwerk.

Julian Marley & The Uprising, virale superster én zoon van Lauryn Hill YG Marley, hiphop-pioniers Arrested Development, dancehall-sensatie Skillibeng, Italiaanse reggae-don Alborosie haalt z’n hits boven, Afrikaans afrobeats fenomeen Stonebwoy en meer dan 60 andere artiesten fleuren het weekend op. Ze doen dat op 4 podia - en natuurlijk is er overal altijd iets te beleven, van mobiele soundsystems tot prettig geschift theater.

Check volledige line-up

 

Reagea Geel Gebarentaal

Deel dit artikel