Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reggae Geel : stichter Kris Eelen geeft fakkel door aan jongere generatie

Kris Eelen
Reggea Geel

Reggea Geel

Reggae Geel en Kris Eelen: ze staan al 45 jaar synoniem met elkaar. Na 4,5 decennium geeft de hoofdorganisator van het meest diverse muziekfestival van België de fakkel door aan een jongere generatie. 

Samen met Kris neemt de stichtende generatie van het festival - die al tientallen jaren het evenement in goede banen leidt - afscheid na de komende editie op 4 en 5 augustus 2023.

 

Een geweldige - soms dolle - rit

De editie van 4 en 5 augustus 2023 wordt het laatste met Kris Eelen aan het hoofd. “Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst. De voorbije 45 jaren waren een geweldige – en soms uitdagende – rit. Nu is het tijd voor de jonge wolven.”

Afsluiten doet Kris met een geweldige line-up. Als founding father bleef hij ook nu de touwtjes stevig in handen houden. Ook het artistieke ontsnapt niet aan zijn aandacht.

“We halen natuurlijk alles uit de kast dit jaar. Burning Spear is een absolute legende in het genre. Terwijl we met Masego een frisse wind laten waaien door onze line-up. Het toont mooi aan dat ons festival koppig vooruit durft te kijken. Iets wat we altijd al hebben gedaan.”

 

Een hele (eigenzinnige) generatie ruimt het veld

Kris is een bekende naam is de Belgische cultuurwereld. Zijn boekingskantoor Garifuna maakte tal van theater- en muziektalenten groot. Reggae Geel was zijn kindje, waar hij jarenlang een goed deel van zijn energie in stak.

“Het festival groeide uit van een fuif-in-de-bossen tot een wereldberoemd festival voor all things Jamaican music. We hebben de grootste sterren op ons podium gehad. Dat had nooit kunnen gebeuren zonder de hulp van duizenden vrijwilligers en een geëngageerde organisatieploeg.” 

Naast Kris houden nog enkele medestanders van het eerste uur het na deze editie voor bekeken. Dimp Verheyen (medewerkers & fair trade, met haar vurige drive en overtuigingskracht), Jef Luyckx (de altijd rustige doe-het-al achter de schermen), Theo Verdonck (bar, tap & inclusie met z'n frisse tegendraadsheid), Johan Geuns (de beste technieker die er in Geel ooit rondliep): ze geven allemaal met vertrouwen hun stokje door aan hun opvolgers.

 

Bakken liefde, dankbaarheid en trots

Afscheid nemen van zo’n project, gaat gepaard met heel wat emoties. “Ik kijk met veel liefde, dankbaarheid en tevredenheid terug op die prachtige jaren. En met de nieuwe generatie in onze rangen, ben ik er zeker van dat de fakkel die wordt doorgegeven ook nog jarenlang fel zal branden."

Helemaal uit beeld verdwijnt de oude garde uiteraard niet. "Natuurlijk blijf ik zijdelings nog betrokken. Ik zal raad geven waar die nodig is. Maar écht de leiding nemen? Nee, da’s nu aan de getalenteerde jonge generatie in de coulissen.”

Reggae Geel vindt plaats op 4 en 5 augustus. Op het podium staan legendes zoals Burning Spear en Marcia Griffiths (ex-achtergrondzangeres van Bob Marley), maar ook jonge wolven zoals Kabaka Pyramid, Tarrus Riley en Masego. 

Het festival wordt jaarlijks bezocht door zo’n 40.000 bezoekers.  Tickets hier.

Kris Eelen

Deel dit artikel