De affiche van Reggae Geel, België’s vaste afspraak met Jamaica, borrelt over van topbands.  Reggae Geel vierde vorig jaar 50 jaar Jamaicaanse onafhankelijkheid en 50 jaar reggae met een crème de la crème affiche.  De conclusie na dit feest  was dat reggae nú de vruchten oogst die het genre wereldwijd heeft gezaaid, ook in België.  Dit jaar viert Reggae Geel dan weer zijn 35e verjaardag met een mix van  vaste  waarden, een gezonde portie nieuwe en eigenzinnige Jamaicaanse acts en uiteraard een stevige dosis Belgisch talent. In totaal spelen er meer dan 80 acts, verspreid over 5 podia.

Het KMI verwacht tropische temperaturen tot 37 graden in de Kempen.  Dat wordt heerlijk zonnen.

De Mainstage van Reggae Geel wordt vanaf dit jaar reeds geopend op vrijdag, dit jaar met een flinke taartspie ongefilterde  dancehall als afsluiter: Bounty Killer, Cutty Ranks en Tifa, gebackt door Ruff Kutt Band.

Bounty Killer a.k.a The Warlord  is  hard, controversieel en neemt geen blad voor de mond.  Hij heeft dancehall-klassiekers als ‘Down in the Ghetto’, ‘Anytime’ en ‘Fed up’ op zijn palmares en de Hip Hop-community maakt gretig gebruik van zijn diensten. Maar ook popacts zoals No Doubt (Hey Baby) wisten hem al te vinden. 

Vintage Dancehallster Cutty Ranks was dan weer dé sensatie van de jaren 80 en  kaapte met zijn cross-over hits ‘The Stopper’ en ‘Who Seh Mi Dun’ de dansvloer in clubs over de hele wereld. Cutty mag dan vintage zijn, hij maakt nu pas zijn Belgisch debuut.

New kid on the block Tifa is een upcoming vrouwelijke DJ die episodes van: “Het leven zoals het is - editie Kingston” brengt.  Allen worden gebacked door Jamaica’s finest: Ruff Kutt Band.

Vrijdagavond ook op Mainstage:  Marcia Griffiths, Leroy Sibbles en de Belgische reggaetrots: Asham bandMarcia Griffiths verwierf  het meeste faam als lid van Bob Marley’s backingkoor The I-Trees, maar had ook voor en na een boeiende en bloeiende carrière met wereldhits zoals ‘Young, Gifted and Black’ (een Nina Simone cover), essentiële rootssongs als ‘Dreamland’ en krakers op Studio 1: ‘Feel Like Jumping’. Leroy Sibbles is behalve leadvocalist van The Heptones ook een begenadigd componist, arrangeur en bassist.

Pentateuch  heeft de eer mainstage op vrijdag te openen. Deze vijf jonge studenten muziek gaan met hun debuut CD terug naar de roots en zijn een pleidooi voor ‘Universal Love’, zoals dat was in de hoogdagen van de rootsreggae.

De headliners op zaterdag zijn  Busy Signal en Romain Virgo, gebackt door de High Voltage Band.   Busy heeft momenteel met ‘Bumaye’, een samenwerking met Major Lazor, een wereldwijde hit te pakken. In 2012 verraste hij echter door met ‘Reggaemusic Again’ de Reggae-cd van het jaar te maken. Reggaegeel haalde hem in 2010 reeds naar hier voor zijn Europees debuut.  Romain Virgo, die vroeger de Digicel Competition won, is dé zanger die waardig geacht kan worden om in de voetstappen van grote Jamaicaanse zangers zoals Dennis Brown of Delroy Wilson te stappen.

Verder op de mainstage  op  zaterdag : Capleton & The Prophecy Band, Freddie McGregor & The Big Ship Crew, Thirld World, Ken Boothe & Homegrown band, Protoje en Jah 9 & The Indiggnation, Dubtonic Kru en de winnaars van de Benelux Reggae Contest: Iron Ites.

Capleton is sinds zijn hit ‘Almshouse’ (‘92) een pleidooi voor meer eenheid in de reggae en het  boegbeeld van de  hardcore ‘rasta-massive’.  Zijn songs, waaronder hits op Def Jam,  maar vooral zijn super strakke en energieke live-shows, met zijn Prophecy Band,  maken hem tot held voor rasta’s over de gehele wereld. Getuige daarvan zijn koninklijke ontvangst in Zuid-Afrika dit jaar.  

Gevestigde waarden zijn onder meer Freddie McGregor, al meer dan dertig jaar lang een van Jamaica’s toppers. The Big Ship, zijn bijnaam, heeft onmisbare songs als ‘Rastaman Camp’ en ‘Africa Here I Come’ - én een ijzersterke live-reputatie. Ken Boothe is een  brok soul die de benzine leverde voor Boy George’s wereld hit ‘Everything I Own’. Deze Jamaicaanse Otis Redding stak zijn rocksteady- kraker ‘Reggae Train is Coming’  samen met Shaggy in een nieuw jasje voor de film ‘Money Train’ en lanceerde onlangs weer nieuwe cd. Thirld World komt zijn 40ste verjaardag vieren op Reggae Geel. De centrale as van de band bestaat uit Bunny Rugs, Stephen ‘Cat’ Coore en Richard ‘Bassie’ Daley. Meer talent vinden in één band is moeilijk.  Ze scoorden een hit met de fusion-song ‘Now that we found love’ en  penden ook ‘96° Degrees in the Shade’, één der beste reggaesongs aller tijden.

Reggae Geels mission statement is dat er ook steeds nieuwe acts moeten staan. Aan die zijde van de balans zijn er Iron Ites, Dubtonic Kru, Protoje, Jah 9 en Pentateuch. Acts die als gezamenlijk kenmerk hebben: de retour naar eigenzinnigheid en de retour naar bands. Iron Ites zijn de winnaars van de Benelux Reggae Contest, een talentjacht die door het festival is geïnitieerd. Dubtonic Kru  mogen de nieuwe Sly & Robbie genaamd worden. De band zit vol met klasbakken van sessiemuzikanten die o.a. bij Max Romeo en Burning Spear hun sporen verdienden. Protoje is een begiftigd songwriter en is met zijn twee elpees  ‘7 Year Itch’ en ‘The 8 Year Affair’ in rechte lijn op weg naar wereldwijde erkenning. Jah9 blaast dubpoetry nieuw leven in.

In de Bounce Dancehall wordt die lijn van nieuw talent doorgetrokken met shows van Randy Valentine, Iba Mahr en  Exco  Levi. Maar ook toppers als Gyptian en Ini Kamoze werden verleid voor late-nite trackshows. De markantste act in de Bounce Dancehall moet zeker Mighty Crown zijn. Daarbij zijn we terug bij onze stelling dat reggae ondertussen zijn zaad in de verste uithoeken van de wereld heeft gezaaid en daar nu volop de vruchten van oogst. Mighty Crown komt namelijk uit Yokohama, Japan. Simon en crew zijn al jaren wereldtop en deden vele  Jamaicaanse soundsystems in het zand bijten tijdens battles. Sentinel, uit Stuttgart, behoort eveneens tot de wereldtop en was het eerste Europese soundsystem dat een worldclash won. Het is een van de weinige sounds met een vrouw als selector. Verder in de dancehall: Killamanjaro, Silly Walks Discotheque, Rakka, Pirates Crew Soundsystem, Silverbullet, High Grade Sound en Mr. Aya.

In de 18” Corner dondert een heavyduty selectie door Reggae Geels legendarische dubbos. Vanwege de nieuwe geluidsnormen neemt Reggae Geel met spijt afscheid van de custombuild soundsystems, om deze te vervangen door ‘The next best thing’: een Funktion 1 soundsystem. De nec plus ultra is daar. King Jammy, die zijn dubs live komt mixen, is een waar tovenaar aan de mengtafel en mag met recht een levende legende genoemd worden. Hij schreef een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de reggae. Op zijn palmares staat o.a. de eerste elpee van  Black Uhuru, de beste dub die er te vinden is. Jammy producete samen met Wayne Smith het ‘Sleng Teng’-riddim, waarmee de reggae het digitale tijdperk werd in gekatapulteerd.

Een première voor België is het African Head Charge Soundsystem. De immens populaire tribal sounds-band van het ‘On-U Sound’-label tourt nu ook als soundsystem. Ook de 18” Corner levert bewijs dat België geen blinde vlek meer is met Unlisted Fanatic. Deze Antwerpse producer verdient het in de gaten gehouden te worden. Unlisted brengt ook Collieman, Saimn-I, Paul Fox en enkele live blazers mee. Mad Professor’s Electronic Dubshow   hoeft nog weinig uitleg. De man die Massive Attacks  ‘Protection’ binnenste buiten keerde en met ‘No Protection’ een remix van jewelste afleverde, is een graag gezien gast op Reggae Geel. Ook hier talent Fresh from Yard: Addis Pablo. De zoon van de legendarische Augustus Pablo producet op zijn ‘Suns of Dub’ label in geheel eigen stijl Dub reggae in een New Age-jasje.  Addis is helemaal mee met zijn tijd en gebruikt vooral zijn SoundCloud Page www.soundcloud.com/sunsofdub om zijn producties te promoten. Met succes, want hij heeft hierop reeds meer dan 10000 volgers. Verder: Jah Tubby’s, Aba Shanti I, Kibir La Amlak, Forward Fever ft. Idren Natural, Black Pearl Sound en Dub Fi Youth.

In de Skaville garandeert  Prince Fatty, samen met Mutant Hifi, Horseman en extra special guest Dennis Alcapone, een feest met zijn nieuwe maar aanstekelijke versie van het beste uit de ska- en early reggaedoos.  Gaz Mayall, de zoon van de Britse bleuslegende John Mayall, runt al jaren succesvolle clubnights in het hartje van London en veteraan Gladdy Wax heeft zo’n waardevolle en unieke collectie dat hij met handschoen draait. Gladdy Wax is een van de vaste sounds op Notting Hill Carnival - Europa’s beste alternatief voor het carnaval in Rio en bezocht door 1 miljoen feestvierders. De programmatie van de Skaville wordt vervolledigd door Donn Letts, Alex Copasetic, Dr. Rodney, Kev Casino, Kris van B, Oxman, Simon Czech, The Dukes of Skazzard, Tighten Up Crew en DJ Big Tone & Uptaker.

Nieuw is het nieuwe vijfde podium: The Yard. Overdag is The yard gewijd  aan workshops, interviews en andere Funky Stuff. ‘S nachts is het decor voor  nieuw, vaak lokaal, talent.  

De hoogtepunten daar zijn zeker de passages van de legendarische producer  Bunny “Striker” Lee  en Don Letts. De flamboyante Bunny Lee alias The Don Gorgon  was in de gouden jaren één van Jamaica’s topproducers. Hij was de patroonheilige van de Flying cymbal sound en de carrières van Johnny Clarke, Cornel Campbell. Don Letts staat te boek als de man die punk aan reggae koppelde. Letts was DJ in de Londense punkclubs,  maar draaide gebrek punkplaten heavy duty reggae. Don Letts is naast DJ ook journalist en filmmaker ( Danchall Queen) . Samen met Johnny ‘Rotten’ Lyndon  was hij  talentscout voor Richard ‘Virgin’ Branson en hij was lid van  de Post-Clash-Band ‘Big Audio Dynamite’ van ex-Clash gitarist Mick Jones. Nog punkconnecties zijn er met Hollie Cook, de dochter van Sex Pistol -drummer Paul Cook. Gebackt door Prince Fatty. demonstreert ze waarom haar tropical pop zo hot is. Verder ook nog Slongs Dievanongs, Chantelle Ernandez, Brainpower, Smiley, Crucial P, Lisa Bennett, Fullanny, Dede, Micky B, Racine Congo, Ashwin Jaydee, Pablo Anthony, Black Marshall, Black Omolo, Dutch Dub Dokters en Son dél Ground, Gorgon Sound, Kim Nain.

Naast al dat muzikale geweld kan ons publiek ook genieten van al het moois dat Reggae Geel te bieden heeft zoals de Reggae Market, die de bezoeker het beste van alle continenten biedt. Deze wervelende bazaar is steeds een trekpleister waar je de tijd uit het oog verliest. Ook de kleinsten onder ons kunnen terecht op Reggae Geel. Ook de kinderanimatie is weer van de partij op zaterdag 3 augustus. Een rustig namiddagje genieten voor de ouders, een namiddag ravotten voor het kroost.

Dit jaar ook bijzondere aandacht voor het animatieluik met racine Congo dat overal ten velde akoestische sets zal selen, comedy, Dancehall Workshops en streetdance performances, workshops nyabinghi en doekjammen, een interactief-artistieke workshop o.l.v. Ras Feel.

In onze campingtent wordt je op vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag opgewarmd door Rude Boyz Outta Jail, DJ Lass, Bangarang en Back-a-Wall

Om het publiek nog meer van dit alles te laten genieten werd het volledige festivalterrein hertekend en ruimer gemaakt. 

Regggae Geel gaat door op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus.

Vrijdag is het festivalterrein open vanaf 18.00 u. en zaterdag vanaf 12.30 u.

De campings gaan open op vrijdag 2 augustus om 09.00 u. ’s ochtends.

Meer achtergrondinformatie over de groepen en praktische informatie vindt u op onze website www.reggeaegeel.com. Via deze webstite kunnen er ook tickets in voorverkoop gekocht worden.

 

Volledige Line up  Reggae Geel   2 & 3 augustus  

VRIJDAG 2 AUGUSTUS

Mainstage

Pentateuch

Leroy Sibbles & Marcia Griffiths backed by Asham

Tifa, Cutty Ranks & Bounty Killer backed by Ruff Kutt Band

 

Bounce Dance Hall

Ini Kamoze

Randy Valentine

Iba Mahr

Exco Levi

Killamanjaro

Silly Walks Discotheque

 

18 Inch corner

Forward Fever ft. Idren Natural

Aba Shanti I

Mad Professor Electronics Dubshow

King Jammy’s

 

Skaville

Dukes of Skazzard

Kev Casino

Alex Copasetic

Prince Fatty ft. Mutant Hifi, Horseman & Dennis Alcapone

Gaz Mayall

 

The Yard

Dutch Dub Dokters

Open Mic

Fullanny, Ashwin Jaydee & Pablo Anthony

Crucial Belfam Showcase with Slongs Dievanongs, Lisa Bennett, Dede, Micky B & Crucial P.

 

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

Mainstage

Iron Ites

Dubtonic Kru

Jah9

Protoje

Ken Boothe

Thirld World

Freddie McGregor

Capleton

Romain Virgo

Busy Signal

 

 

Bounce Dance Hall

Rakka

Pirates Crew Soundsystem

Silverbullet

High Grade Sound

Mr. Aya

Sentinel

Mighty Crown

Gyptian

 

18 inch corner

Black Pearl Sound

Addis Pablo

Kibir La Amlak

African Head Charge Soundsystem

Jah Tubby’s

Unlisted Fanatics ft. Collieman, Saimn-I, Moonshine Horns & Paul Fox

 

Skaville

Kris van B

Simon Czech

DJ BigTone & Uptaker

Kris v. B

Dr. Rodney

Don Letts

Tighten Up Crew & Oxman

Gladdy Wax

 

The Yard

Hollie Cook

Chantelle Ernandez

Gorgon Sound ft. Kim Nain

David Katz

Jah Shakespear

Bunny ‘Striker’ Lee

Don Letts

Racine Congo

Black Marshall

Saimn-I

Son dél Ground

Brainpower, Smiley & Black Omolo

De volgorde van de verschillende acts op de respectievelijke podia kan eventueel nog wijzigen.

 

Foto's Nnieuws E. Fels / GvN /