Op 1 en 2 juli komt Levensloop voor een 2e keer naar Herenthout. Levensloop is een evenement waarbij verschillende teams uit de lokale en omliggende gemeenschap 24 uur lang in beweging zijn in de strijd tegen kanker. Om de vechtlust van mensen met kanker te vieren, om mensen die aan kanker overleden zijn te herinneren en om samen tegen de ziekte te strijden.

Het evenement wordt helemaal gedragen door vrijwilligers. De opbrengst gaat volledig naar de strijd tegen kanker – www.levensloop.be.

Levensloop is een manier voor een lokale gemeenschap om samen actief te strijden tegen kanker. De vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter het evenement. Zonder hen is dit feestelijke evenement voor alle leeftijden onmogelijk.

Op een Levensloop zijn verschillende teams 24 uur lang in beweging om:
- mensen die kanker overleefden of er nog tegen vechten – de Vechters – in de bloemetjes te zetten en hen te vieren
- mensen die aan kanker overleden zijn te herinneren
- als gemeenschap op te staan en samen de strijd tegen kanker op te nemen

Een Levensloopteam telt gemiddeld 10 à 15 leden. Tijdens Levensloop lossen de teamleden elkaar gedurende 24 uur wandelend of lopend af. Iedereen kan een team vormen. De teamkapitein schrijft het team in op www.levensloop.be (doorklikken naar 'hoe deelnemen'). Elk teamlid schrijft in op dezelfde website en betaalt € 10 inschrijvingsgeld.

Levensloop is geen competitie. Wat telt, is dat elk team plezier beleeft aan de uitdaging, zich solidair toont met al diegenen die met kanker te maken krijgen en zoveel mogelijk geld inzamelt voor de strijd tegen de ziekte.

"Levensloop 2015. Een weekend voor de "vechters".
Het was super! Het weer zat 100% mee, er was een grote opkomst en er werd een geweldig geldbedrag ingezameld maar bovenal, "wij" werden rotverwend!
Het is een weekend om nooit te vergeten.

Met kanker sta je op en ga je slapen. Ik probeer het een plaats te geven in mijn leven en de ene dag vlot dat beter dan de andere maar tijdens dit weekend scheen er veel licht in de duisternis. Onvergetelijk! De negatieve kanker bezorgde mij een positieve, emotionele ervaring. Levensloop 2015 zal altijd behoren tot één van de mooie momenten in mijn leven.  Bedankt levensloopteam! Monique."

"Levensloop was voor mij een zeer emotionele ervaring , al was het ook al 13 jaar geleden dacht ik dat ik wel sterker zou zijn. Nu bijna 2 jaar later kan ik alleen maar zeggen dat je er alleen maar sterker van kunt worden, niet alleen individueel maar ook als koppel. Je begint te leven tegen 1000 per uur omdat je zeker niks wilt missen, vooral ook naar kinderen en kleinkinderen toe. Alles is precies de ver van mijn bed show, terwijl je zelf de hoofdrol speelt. Greet."

Wat is Levensloop ?
Levensloop door de ogen van 2 Vechters
Omdat kanker nooit 'slaapt'. Patiënten en hun naasten beleven de ziekte elke dag, zonder onderbreking. Daarom duurt ook elke levensloop 24 uur, zonder onderbreking. Dat symboliseert de strijd en de uitdagingen die je moet weten te overwinnen tijdens de ziekte.

De 24 uur verlopen op het ritme van de animatie en de aanwezigheid van verschillende stands. Het is een feestelijk gebeuren, waaraan iedereen op zijn manier kan meedoen. Dat kan zijn door een team te vormen tijdens Levensloop, je in te zetten als vrijwilliger, of gewoonweg door te komen kijken en een
drankje en een hapje te kopen aan een stand !

Een Levensloop begint officieel na het eerste sleutelmoment : de Openingsceremonie. De Vechters – zij die nu vechten tegen de ziekte of ze overwonnen hebben – leggen de eerste ereronde af en worden daarna vergezeld door alle mensen die hen ondersteunen in hun strijd. Het tweede sleutelmoment is de
Kaarsenceremonie. Iedereen kan een kaars met een papieren zakje kopen waarop men een persoonlijke boodschap schrijft of tekent. Deze kaarsen worden aangestoken langs de piste bij het vallen van de nacht. Ze zijn bedoeld om mensen te herdenken die overleden zijn aan de gevolgen van kanker.

Het derde en laatste sleutelmoment is de Slotceremonie op het eind van de 24 uur. Tijdens de Slotceremonie loopt iedereen samen een laatste ereronde om de mensen in de bloemetjes te zetten die Levensloop mee mogelijk maakten. Tussen de sleutelmomenten wisselen teamleden elkaar af op het parcours.

We kennen allemaal wel iemand die geconfronteerd is met kanker. Uit recente cijfers van het Nationaal Kankerplan blijkt dat er jaarlijks meer dan 65 000 nieuwe gevallen van kanker bijkomen.

Concreet betekent dit dat er dagelijks bijna 180 mensen in België te horen krijgen: "U hebt kanker". Toch is er ook goed nieuws, want de mortaliteit daalt jaarlijks met gemiddeld 1%. Dat hebben we te danken aan de
vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek en daarom is steun hieraan de voornaamste prioriteit van Stichting tegen Kanker, naast sociale dienstverlening en preventie van kanker. Zonder de steun van het publiek is dit niet mogelijk!

Waarom 24 uur ?
24 uur Vieren, Herinneren, Strijden, met 3 belangrijke sleutelmomenten
Kanker raakt ons allemaal, onze Peter en Meter : Steven Goegebeur en Ellen van Loy.

Stichting tegen Kanker bundelt de krachten in de strijd tegen kanker. De Stichting is actief in België. Kanker treft in ons land jaarlijks meer dan 65 000 mensen. Daarom financiert de Stichting wetenschappelijk kankeronderzoek in België en verstrekt ze informatie en sociale begeleiding aan mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast is ze actief op het vlak van preventie, opsporing en de bevordering van een gezonde levenswijze.

De inkomsten van de Stichting komen voornamelijk uit giften en legaten van particulieren. In 2014 ontving Stichting tegen Kanker 29,3 miljoen euro
aan inkomsten, waarvan 16,6 miljoen euro naar steun aan wetenschappelijk onderzoek is gegaan.

De Stichting besteedde ruim 4,2 miljoen euro aan psychosociale of materiële hulp en 4,9 miljoen euro aan informatie en gezondheidspromotie.

www.kanker.be - Kankerinfo: 0800 15 802 - www.facebook.be/stichtingtegenkanker - twitter: @Samen_tg_Kanker - Tabak Stop: 0800 111 00 - www.tabakstop.be

Waarom levensloop Neteland ?

Kanker overstijgt de grenzen. Met de interesse van omliggende gemeenten in
de regio Neteland is er geopteerd geworden om Levensloop dan ook regionaal
uit te breiden.
De volgende edities zullen in de volgende gemeenten plaatshebben:
2018 : Heist-op-den-Berg - 2019 : Nijlen - 2020 : Vorselaar. Eveneens Olen en
Herentals hebben interesse getoond en hun principeakkoord gegeven'