Laten we de reisgoesting van de Belg niet nog langer de kop indrukken. Al een jaar lang gaan er nauwelijks reizen over de toonbank van onze reisbureaus omdat de coronamaatregelen zo streng zijn.

De reissector heeft een concreet exitplan nodig en duidelijkheid of we deze zomer zullen kunnen reizen. Anders wordt 2021 opnieuw een verloren jaar, met alle financiële en mentale gevolgen van dien.

In de eerste plaats voor de meer dan 6.000 werknemers in de Belgische reissector en in een tweede fase voor de miljoenen Belgische reizigers.

Onze reisbureaus krijgen dagelijks tientallen mails en oproepen van reizigers. "Wij willen naar huis, we willen op vakantie.

Waarom doen jullie hier niets aan?" De Belgen met een grote reishonger zijn niet alleen. Maar liefst 54% van de Europeanen wil de komende zes maanden opnieuw op reis kunnen, blijkt uit recent onderzoek van de European Travel Commission.

Doel heiligt niet de middelen

Ik begrijp uiteraard dat politici maatregelen nemen om het virus te bedwingen. Maar na een jaar corona verwachten we toch een meer aangepaste, proportionele aanpak die in lijn ligt met wat Europa doet. Het doel heiligt op dat vlak niet alle middelen.

Bovendien worden we vandaag geconfronteerd met een juridische onzekerheid. Het Overlegcomité besliste om het reisverbod over de paasvakantie te tillen, maar het Ministerieel Besluit dat die beslissing wettelijk moet vastleggen, werd nog niet aangepast. Hoe moet het nu concreet verder?

Concreet exitplan nodig en quarantaine op de schop

Niet alleen de sector van reisbureaus en reisorganisatoren, maar ook álle Belgen eisen een duidelijk plan voor reizen in de zomer. Vanaf wanneer mogen we weer naar het buitenland?

Hoe kan iemand snel en efficiënt bewijzen dat hij/zij gevaccineerd is of een negatieve test heeft afgelegd? Hoe zit het met de sneltesten op de luchthavens? En waarom gooien we de quarantaineverplichting niet op de schop?

Want geef toe: wie wil nu vier weken vakantie nemen om maar twee weken effectief te kunnen genieten, omdat -ie bij thuiskomst verplicht in isolatie moet, zelfs wanneer de testen negatief zijn?

Onze sector wil actief meewerken met de overheid en heeft al verschillende voorstellen gedaan. Maar zonder concrete overlegmomenten, lijkt het alsof die in dovemansoren vallen. Zet die veel besproken taskforce met onze sector nu eindelijk eens op poten!

Gezond verstand van reizigers geeft doorslag

Eerst greep men de coronacijfers aan om de reisban uit te leggen, ondanks de dalende curves na de kerstvakantie – toen we nog mochten reizen. Nu lijkt het verbod er vooral om buitenlandse varianten buiten de landsgrenzen te houden.

Nochtans zijn ook tijdens het verbod op niet-essentiële reizen verschillende varianten van het virus beginnen circuleren, zowel hier als in het buitenland. De correlatie is dus zoek. Het gezond verstand van iedere burger en het individueel naleven van de afstandsmaatregelen geven de doorslag of iemand besmet geraakt of niet.

Op reis in de Franse Alpen of aan de Kroatische kust is de kans om corona op te lopen niet groter dan op een drukke zaterdag op de Antwerpse Meir of aan de Belgische kust.

Financiële buffers van reisbureaus raken uitgeput

We hebben rust nodig. Niet alleen de miljoenen Belgen die na een jaar coronastress snakken naar een deugddoende zomervakantie. Ook de 6.000 werknemers van de oorspronkelijk - vóór corona - 7.000 personeelsleden in onze sector.

De financiële buffers zijn het afgelopen jaar weggesmolten als sneeuw voor de zon. Ieder bedrijf in onze sector moet over een minimaal eigen vermogen beschikken van 15% van de omzet van de organisatie.

Die ruimte op de balans is nodig voor reisorganisatoren om de verplichte verzekering af te sluiten die de reiziger beschermt tegen een mogelijk faillissement van zijn reisorganisator. Geen enkele andere branche is zo sterk ingedekt tegen financieel onweer. Maar hoe zullen we er na corona voorstaan? Ik hou mijn hart vast.

De reisbureau- en reisorganisatorensector gaat er bovendien niet alleen financieel, maar ook - erger nog - mentaal onderdoor. Ik merk in mijn dagelijkse contacten met onze bedrijven dat, Overlegcomité na Overlegcomité, meer en meer mensen gefrustreerd raken door het gebrek aan duidelijkheid.

Niets zo erg voor een ondernemer dan te moeten berusten in beslissingen van hogerhand waar ze geen invloed op hebben. Zeker omdat veel van de beslissingen over reizen ook nog eens op Europees niveau afgestemd moeten worden.

De reissector wil niet afhangen van steun, maar we hebben deze nu uiteraard broodnodig.

Ondernemers willen vooral ondernemen, opnieuw op eigen benen kunnen staan en hebben goesting om er opnieuw in te vliegen.

Zomerreis geeft mentale boost

Ik twijfel er niet aan dat opnieuw kunnen reizen de hele maatschappij een enorme mentale boost zal geven. Dat mooie vooruitzicht zal de Belg extra motiveren om de huidige maatregelen nog even langer vol te houden.

Dus, beste politici, ga in dialoog met jullie Europese collega's om internationaal één duidelijk en haalbaar beleid uit te tekenen met en voor de reissector. Zodat de Belg na een jaar corona-ellende deze zomer opnieuw de batterijen kan opladen en virusveilig de grens kan oversteken.'