Al jarenlang verzamelt René Veraghtert foto’s en verhalen van en over het Geelse dorpje Winkelomheide. In de volksmond wordt hij daarom wel eens ‘de archivaris van Winkelomheide’ genoemd.

Hij koestert het verleden van ‘de Hei’, en hij wil dit ook graag delen met het grote publiek. Uit zijn rijke fotocollectie selecteerde hij meer dan 250 sprekende foto’s die binnenkort in een fotoboek worden uitgegeven.
 
René Veraghtert: Voor het fotoboek ging ik in mijn privécollectie op zoek naar beelden die het gewone leven en het gewone volk van de Hei typeren. De mensen van Winkelomheide waren geen rijke mensen, ze blonken uit in werken, feesten, op café gaan, buurten in de winkeltjes of bij de buren en in barmhartigheid.

In Winkelomheide heeft de gezinsverpleging altijd een belangrijke rol gespeeld dus koos ik ook enkele foto’s van patiënten van ‘de kolonie’ die deel uitmaakten van de gemeenschap. Daarnaast vertel ik het verhaal van enkele markante inwoners van mijn dorp en komt ook de vroegere lokale middenstand ruim aan bod. Stuk voor stuk foto’s van alledag maar achter elke foto schuilt een bijzonder, grappig of ontroerend verhaal.
 
Met het boek krijgt Winkelomheide een mooi document waaruit duidelijk blijkt dat een dorp niets betekent zonder de mensen die er wonen en met elkaar samenleven.

Het boek ‘De mensen van Winkelomheide’ verschijnt op 1 december. Wie vooraf intekent, betaalt 21 EUR. Bestellen kan via de auteur, René Veraghtert, Gemeenteheide 39, 2440 Geel. Deadline van de voorintekendatum is 15 november. Meer informatie vind je op de websitewww.erfgoedcelkerf.be.